Свободно време

5 причини приятелите да са толкова важни

Защо са ни скъпи

04.07.2019г. / 13 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога са по-скъпи и от роднините и семейството, защото за разлика от тях, приятелите можем да си ги изберем. С тях ни свързват интереси, хобита, сходно мислене, общи цели в живота, които са ни обединили. Причините да се радваме, че ги имаме, са много. Приятелският ни кръг ни помага в много отношения, както емоционални, така и физически. Кои са най-важните ползи от това да имаме добри приятели?

4 зодии, които най-често са фалшиви приятели>>>

Приятелите намаляват стреса

Когато се чувстваме близки с някого, нивата на прогестерон, хормонът, който помага за намаляване на стреса и безпокойството, се повишава. Това показва изследване на Университета в Мичиган. Социалните връзки са ни необходими на физическо ниво, не само на емоционално, защото хормоналните изменения в положителен план, които привързаността към приятел предизвиква, подобряват здравословното състояние, намаляват депресията, наднорменото тегло, предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Приятелите подобряват паметта

До този извод достигат учени от Американския Северозападен Университет. Те изследвали хора над 80-годишна възраст и установили, че онези с по-добра памет имат и по-добри социални връзки.

Приятелите помагат да живеем по-дълго

Науката потвърждава нуждата и ползите от това да имаш приятели и тук. Учени от Университета Джордж Мейсън установяват, че жени между 50 и 79-годишна възраст, които имат стабилни приятелства в зряла възраст живеят по-дълго от онези, които не поддържат активни приятелства. Изследването е проведено върху цели 90 хиляди жени, което е доста солидна представителна извадка.

5 причини да си останем „просто приятели“>>>

Приятелите стимулират резултатите в кариерата

Когато се чудим дали да предприемем следваща крачка, дали да сменим работата си, дали да приемем нова длъжност или повишение, приятелите са тези, които ни дават сили и ни тласкат напред. Освен това добрият приятелски и социален кръг ни дава по-широка възможност за работа и издигане в кариерата чрез добрите познанства, които пазим под формата на приятелства.

Приятелите ни мотивират да живеем по-здравословно

Много често здравословните навици зависят от социалния кръг, който имаме. Ако приятелите ни спазват принципи на здравословно хранене и правят упражнения редовно е много по-вероятно и ние да започнем да следваме този начин на живот.

Приятелите ни учат на много неща за самите нас

Приятелството е един от най-искрените и точни начини да се огледаме в очите на другите, да разберем повече за поведението си и това как се отразява на околните, да разберем грешките и да осъзнаем от какво наистина имаме нужда. Приятелите дават възможност да се свържем със себе си по начин, който не сме подозирали, че можем.

Как да спрем да губим приятели?>>>

Приятелите просто ни помагат да се чувстваме по-добре

Липсата на приятелска подкрепа създава предпоставки за развитие на безпокойство и депресивни състояния. Колкото по-здрави и задоволителни са приятелствата, които човек има, толкова повече време прекарва в смях и приятни занимания, което е и предпоставка за значително намаляване на стреса.

Коментирай