Свободно време

5 причини извънредната работа да не помага на кариерата ви

Тъкмо обратното – много часове работа възпират професионалното ви развитие. Защо?

07.08.2019г. / 09 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да изкарваш добри пари и да постигнеш успехи в кариерата си е необходимо да работиш здраво, колкото се може повече. Много хора смятат така, но изследванията говорят друго. Колкото повече работите извънредно, толкова по-непродуктивни сте, а това пречи както на кариерата ви, така и на физическото и психическото ви здраве. Шефът ви, разбира се, ще е доволен, но това няма да ви донесе ползите, за които мечтаете, дори напротив.

Важни съвети за интервю за работа, които ще ви донесат успехи>>>

Ето причините, които показват защо не е нужно да се хабите твърде много на работа и които ще ви помогнат да осъзнаете как правилно да канализирате професионалната си енергия, вместо да я хабите на вятъра.

Работата извънредно всъщност намалява продуктивността

Може и да вярвате, че да работите повече часове от установеното работно време ще ви помогне да свършите повече работа, но това не е вярно. Даже е тъкмо обратното. Изследванията показват, че колкото по-дълги часове човек работи, толкова по-малко креативен, успешен и продуктивен става. Има причина да работим по 8 часа на ден и тя не е случайна. В някои професии дори 8 часа са твърде много, особено в областите, в които е необходимо творческо вдъхновение.

След няколко часа работа мозъкът започва да изключва някои от своите способности, като концентрация, творческо мислене, услужливост на паметта, способност за бърза реакция. Това пречи на работата и влошава постигането на резултати.

Ежедневни грешки, които допускаме на работа>>>

Работата дълги часове след края на работното време пречи на психическото здраве

Освен че ви прави непродуктивни, извънредната работа пречи и на нормалното ви емоционално и психическо състояние. Това се дължи на натрупването на високи нива на стрес в организма, засягащи психичното ви здраве, самочувствие, самооценка, удовлетвореност от работата и личния живот. Цялата тази съвкупност от фактори води до влошено представяне на работа и усещане за несполучливост.

Няма да забогатеете

Рядкост е извънредният труд да бъде подобаващо заплатен. Дори това да е така, този факт не компенсира пропуснатото време, натрупания стрес, липсата на социален и личен живот и неприключените лични ангажименти. Финалната сметка е, че всъщност дори сте на загуба.

Личният ви живот ще пострада

Определено е много трудно да се съвместява дългият работен ден с пълноценен личен живот. Просто е – 24 часа не стигат за това. Има голяма вероятност да неглижирате приятелите, близките си, партньора си, дори децата си, ако имате семейство. Така няма да сте пълноценно на нито едно поприще.

6 неща, които да не казвате на работа>>>

В риск сте от влошаване на здравословното състояние

Организмът не може да устои на високите нива на стрес прекалено дълго. Стресът повишава риска от различни заболявания, някои от които значително опасни за общото здравословно състояние.

Коментирай