Свободно време

Как да направите добро впечатление в първия работен ден

Започнали сте нова работа и искате да блеснете. Ето как да го постигнете

19.08.2019г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преминали сте през куп интервюта за работа, докато най-после успеете да си намерите работно място, за което сте мечтали и което харесвате. Затова ви се иска още от първия ден да направите добро впечатление. Как да успеете? Има няколко неща, за които да внимавате в поведението и външния си вид, за да бъдете позитивно приети от самото начало.

7 неща, за които да не се страхувате да преговаряте на работа>>>

Бъдете първи в офиса и си тръгнете последни

Никой от колегите ви, както и прекият ви шеф, все още не ви познават. За да усетят заинтересоваността и желанието ви за работа, отидете навреме и останете до края на работния ден. Това демонстрира ангажираност към работата и отговорност към поетите ангажименти. Ако закъснеете и поискате да си тръгнете по-рано определено ще бъдете възприети като несериозна личност, която се опитва да се скатава още от самото начало.

Добре е да се облечете малко повече

Дори да е лято и навън да е горещо, облечете и лека връхна дреха. Все още не сте запознати с културата на новото работно място, още повече ако е в офис, фирма, която работи с клиенти или пък корпорация. Задължително е да имате какво да свалите, ако условията го позволяват. Ако отидете прекалено разголени, това няма да се приеме особено добре.

Проучете компанията и се подгответе с въпроси

7 начина да се преборите с рутината на работа>>>

Внимателно подберете въпросите, които ще зададете в първия си работен ден, за да не изглеждате неподготвени и нелепи. Запознайте се добре с политиката и стремежите на фирмата, в която започвате работа. Помислете за вашето място в нея и как да допринесете за нейното развитие. Въпросите ви трябва да са свързани с посоката, в която компанията се развива, за да знаете какво се очаква от вас занапред. Когато показвате интерес към работното си място, индиректно заявявате желанието си за дългосрочен престой във фирмата.

Свързани статии

Усмихвайте се и се представяйте на колегите си

Не очаквайте всеки да дойде и да се запознае с вас. Често хората не проявяват достатъчен интерес към новите колеги. Затова покажете себе си в позитивна светлина и се представете на всеки колега, който влезе в помещението. Първо установете зрителен контакт, а чак след това действайте, за да не попадате в неловки ситуации.

Как да скриете от шефа си, че търсите нова работа>>>>

Изпращайте благодарствени имейли

Благодарете на колегите си за успешния първи работен ден. Това е още един начин да оставите приятно първо впечатление у тях, а и да демонстрирате желанието си за работа и положителна нагласа към тях.

Коментирай