Свободно време

Всички места в автомобила, които също се нуждаят от дезинфекция

Къде забравяме да почистим в колата си?

26.03.2020г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да предпазим здравето си от инфекция с коронавирус COVID-19 се съсредоточаваме върху миенето на ръцете и дезинфекцията на дома, като забравяме, че автомобилът също е едно много често употребявано средство, което може да се окаже средище на вируси и бактерии. Докосваме много повърхности в колата и не си даваме сметка как те могат да ни заразят обратно.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Кои са местата в автомобила ни, които също трябва да дезинфекцираме редовно?

Кормилото

Разбира се, както се досещат всички най-мръсното нещо в колата е воланът. Него трябва да почиствате колкото се може по-често със спирт или друг дезинфектант. Дори само вие да ползвате автомобила, това не е гаранция, че по вътрешните му повърхности не са полепнали бактерии и вируси.

Всички бутони на таблото

На практика всяка повърхност, която докосвате, може да е заразена с различни микроорганизми. Таблото, копчетата по него, тези на волана, ако има монтирани на това място, въздуховодите, поставките за чаши, радиото, лостовете за мигачите и чистачките.

7 съвета за дезинфекция на пералнята

Всичко това трябва да се дезинфекцира с разтвор с вода и хлор (може и белина) в съотношение 3:1. Може да се използва и спирт, минимум 60%.

Ръчна спирачка

Не забравяйте ръчната, защото тя също е едно от най-често докосваните неща в колата при спиране и паркиране.

Лост за скоростите

Когато бършете и дезинфекцирате повърхностите в колата си не наблягайте единствено на кормилото. Лостът за скоростите се докосва постоянно, затова той трябва да е вторият ви приоритет при дезинфекция.

5 трика за почистване и дезинфекция на дъските за рязане

Внимателно почистете и тапицерията

Седалките, на които сядате в автомобила, също могат да са носители на патогени, пренесени посредством замърсените ви дрехи отвън. Можете да използвате топла вода и сапун, за да избършете дамаската в колата. Алкохолни разтвори също са подходящи за дезинфекция на тапицерията, стига да се уверите, че няма да увредят съответната тъкан.

Свързани статии

Прахосмукайте мокетите

Тъй като в автомобила влизаме с обувки, мокетите и постелките също са силно замърсени. За да ги почистите, прахосмукайте обилно с прахосмукачка и след това напръскайте със спрей, съдържащ силни дезинфекциращи съставки.

Как да дезинфекцирате четката за зъби

Дезинфекцирайте ключовете

Ключовете за колата са следващото нещо, което докосваме при всяка нейна употреба. Не забравяйте да ги забършете обилно със спирт.

Коментирай