Свободно време

Пристрастени ли сте към зоната си на комфорт?

Кои са признаците, че не смеете да промените живота си към по-добро

31.05.2020г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има милион причини човек да не посмее да направи крачка към промяна в живота си. Това се нарича страх от излизане от зоната на комфорт. Този феномен пречи на хиляди хора да разгърнат потенциала си, да преследват щастието си, да открият истинската любов, да направят феноменален успех в кариерата си.

Всеки е чувал за понятието „зона на комфорт“, но не всеки осъзнава, че се намира в нея, че е пристрастен към тази зона и това му пречи да живее истински.

4 начина да излезете от зоната си на комфорт

Позната обстановка, познати до болка омръзнали хора в нея, познати чувства и сиво ежедневие, повтарящи се като на робот строго определени действия някак странно ви карат да се чувствате изключително зле, но да не искате да промените това усещане.

Възможно ли е да сте пристрастени към зоната си на комфорт? Ето и признаците за това.

Ежедневието ви наподобява колело на хамстер

Всеки божи ден правите абсолютно едно и също в абсолютно еднаква последователност. От ставането сутрин, през всичките ритуали вкъщи до излизането напът за работа. На работа правите точно определени неща в една и съща последователност – включвате компютъра си, забърсвате бюрото, отивате до тоалетна да си измиете ръцете, връщате се, сядате, отваряте страниците и документите, които ви трябват. Те винаги са подредени дори по един и същи начин в браузъра ви. Това ви побърква, но не го променяте. Защо? Защото сте свикнали с тази рутина и промяната ви смущава. Неистово я желаете, но се страхувате от нея, защото заради една малка промяна ще трябва да промените всичко, с което сте свикнали и това ви плаши.

5 знака, че е време да промените нещо в живота си

Риск е най-страшната дума за вас

Най-странното е, че много добре осъзнавате положението си. Мразите го даже, ядосва ви фактът, че можете да промените живота си и знаете как да го направите, но… просто не го правите. Така ден след ден вътрешното ви напрежение се натрупва, а от това не произлиза нищо освен нагнетяване на гняв в душата ви. Иронията на съдбата е голяма. Хем знаете, че трябва да промените живота си, осъзнавате напълно нуждата от промяна, хем рискът за вас е нещо ужасяващо. Оставате в капана на собственото си съзнание.

Най-добрите и най-лошите неща в един развод

Свързани статии

Мислите, че „мир“ означава да се чувствате удобно

Лъжливото усещане, че живеете удобно и в комфорт се поражда от още по-лъжливото усещане за познатост и контрол на ситуацията. Зоната на комфорт ви кара да се чувствате така сякаш владеете ситуацията, сякаш нещата са във ваши ръце. Това ви дава и усещане за живот в мир със себе си, а това не е така. Дълбоко в себе си се бунтувате срещу еднообразието, но не взимате отношение към промяната в преследване на щастието.

Навици, които ни правят нещастни

Ако нещо не е правено досега, не виждате причина вие да прокарвате пътека

Един от най-характерните признаци на пристрастеността към зоната на комфорт е страхът от поемане на риск. Когато не смеете да опитате нещо ново, например да смените работата си, партньора си, които са ви писнали до болка и не ви носят удовлетворение, това е знак за привикване, пристрастеност към необходимото зло. Ситуацията такава каквато е ви е позната и ви дава необходимия комфорт, че все пак контролирате живота си. Реалността е съвсем друга обаче. В нея вие се чувствате изтормозени, но някак спокойни от знанието за това какво ви очаква.

Искате да промените себе си – започнете от косата

Коментирай