Свободно време

Защо на жените им е по-студено, отколкото на мъжете?

Какво предизвиква този характерен феномен

16.10.2020г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мъжете и жените имат множество различия помежду си. Едно от тях определено е усещането за студ. Повечето жени винаги усещат студа по-осезаемо от мъжете. Често дори им е студено без температурите да са ниски. Така възниква вечният спор между мъжете и жените за дебелината на одеялото в спалнята, за термостата на климатика, за отворения прозорец и течението. 

8 медицински причини да ви е постоянно студено

Едно проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация установява, че телесните температури на жените са постоянно по-високи от тези на мъжете. Това означава, че хладният въздух се усеща като по-студен от жените, отколкото от мъжете.

Междувременно крайниците на жените са по-студени с няколко градуса от останалата част от тялото. По-студени са и с няколко градуса спрямо температурата на крайниците на мъжете, според статия в престижното списание Lancet, пише healthdigest.com. 

Това е така, защото естрогенът намалява притока на кръв към ръцете и краката при жените. 

Свързани статии

На жените им е по-студено, отколкото на мъжете и заради по-бавния метаболизъм и по-високото съдържание на мазнини спрямо мускулна маса, отколкото е при мъжете. 

Неслучайно мъжете отслабват по-лесно от жените. Вероятно сте забелязали, че ако двама партньори в една връзка решат едновременно да започнат диета, мъжът определено отслабва по-бързо от нежната си половинка. Причината е в това, че мъжете имат по-бърз метаболизъм от жените.

Мъжкото тяло изгаря мазнини с по-висока скорост, като освобождава енергия и топлина. Това е и една от причините мъжете да не усещат студа по начина, по който жените го чувстват. 

Съотношението между мазнини и мускулна маса също е свързано с чувствителността към студа. Мъжете имат много повече мускулна маса и по-малко мастна тъкан, което означава, че тялото им ще се чувства по-топло дори в по-студените месеци. 

Промените в хормоналните нива при жените също оказват влияние. Жените имат постоянен динамичен менструален цикъл, който предизвиква непрекъснати колебания в нивата на редица хормони. Мъжете имат сравнително по-постоянни хормонални нива, защото при тях не съществуват подобни динамични цикли. Това оказва влияние върху терморегулацията и усещането за студ при жените. 

Коментирай