Свободно време

Професионални качества, които ви помагат да се развивате

Ще ви донесат успехи и просперитет

26.04.2021г. / 17 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Професионалните качества до голяма степен се коренят в личностните ви такива. Те са неразривно свързани и могат взаимно да се допълват, помагайки ви в пътя към успеха и щастието. Двата вида ценности и качества създават мощна комбинация от добродетели, които ви тласкат нагоре към успеха.

Може да си мислите, че кариерата ви зависи от професионализма и силната ви работна етика, но на първо място всъщност са личностните ви качества, които определят и професионалните такива. Ето защо личностните качества са толкова търсени от работодателите и търсачите на таланти.

Важни качества за добрата кариера

За да работи в хармония с колегите си, с работната обстановка и за да постига личните си и фирмени цели, един човек трябва да притежава много добри личностни качества, които да развиват и задълбочават професионалните му такива.

Кои са личностните и професионални качества, които ще ви помогнат по пътя към успеха в работата и щастието в живота?

Почтеност

Почтеността е важна за добрата кариера, за това дали ще бъдете оценени от работодателите си и дали ще бъдете уважавани като личности. Няма по-голяма тежест от поддържането на етичен и морален стандарт в отношенията, който да ви прави истински желан кадър, а и приятел.

10 качества, с които ще впечатлите шефа си

Надеждност

Да бъдеш надежден човек, на когото може да се разчита, е незаменимо качество. Важно е не само за шефа ви, но и за семейството и приятелите ви. Ако хората могат да разчитат на вас винаги, когато имат нужда от това, вие сте личност, която би се радвала на одобрение от широк кръг хора в различни сфери.

Отговорност

Поемането на отговорност е важно личностно качество, което се оценява високо както в междуличностните отношения, така и в професионалните. Ако сте сгрешили или сте допуснали да обидите някого, вие винаги се извинявате. Правите го с достойнство. Това няма как да остане незабелязано от околните.

Силните и слаби страни на всяка зодия

Гъвкавост

Адаптивността във всякакви ситуации и е друго високо ценено качество, което ви издига над другите, кара ви да изпъквате. Ако правите нещата със замах, без да се страхувате от провала и не проявявате съмнение в себе си, а впрягате цялата си гъвкавост, за да се справите със задачите, това е едно превъзходно качество.

Лоялност

Кой работодател не би се радвал да има лоялни служители, на които може да разчита, дори в трудни моменти. Проявата на лоялност към това, което правите и към хората, с които работите е признак на уважение. Това качество ще ви се отплати.

5 причини извънредната работа да не помага на кариерата ви

Мотивация

Ако сами нямате мотивация, няма кой да ви накара да правите нещо със страст. Самомотивацията и желанието за работа и развитие на личностните качества е нещо, което идва отвътре. Ако притежавате такава черта, вие ще бъдете търсени и ценени в професионален и личностен план.

Увереност

Ако сте уверени в себе си и способностите си, вие ще се радвате на одобрение и успехи. И обратно – ако не вярвате на себе си, не сте сигурни в това на какво сте способни и постоянно мрънкате, че надали ще се справите, това и ще очакват другите от вас – провал.

Най-важните кариерни съвети за жените

Коментирай