Свободно време

7 признака, че сте готови за нова работа

Време е да смените старото си работно място в името на здравето и успеха си

02.01.2020г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нова година, нов късмет, а защо не и нова работа. С настъпването на новата 2020-а година може би е време да се запитате дали не сте готови за нов старт в кариерата си. Понякога сме склонни да стоим в зоната си на комфорт, защото се чувстваме сигурни в нея, но това ни носи само негативи. Ако сте започнали да се чувствате неудовлетворени, нещастни, апатични и дори депресирани, може би монотонността в настоящата ви работа е в основата на емоционалните ви терзания.

10 признака, че спешно ви трябва нова работа

Ето няколко признака, че е време да смените работата си и най-вече че сте готови за това. Не отлагайте.

1. Правите пауза, мънкате или отклонявате въпроса, когато ви попитат какво работите

Когато човек се чувства несъвместим и недоволен от кариерата или работата си, той трудно би желал да говори за нея. Това е така, защото вероятно се чувствате неидентифициран в работата си. Усещате, че тя не е за вас или че не ви носи никаква позитивна емоция. Просто вършите работата си, но без никаква страст. Хората, избрали правилната за себе си кариера, изглеждат по коренно различен начин. Те говорят с охота за нещата, с които се занимават и излъчват удовлетвореност, страст.

5 причини извънредната работа да не помага на кариерата ви

2. Превърнали сте се в човека „да“

Преди сте били гласовити, казвали сте „не“, когато не сте били съгласни с нещо в работата си или сте имали по-точна визия за изпълнението на плановете и задачите. Спорили сте разпалено с колеги, дори с шефа си, а сега сте се превърнали във вечно отговарящ с „да“ апатичен служител, на когото откровено казано му е все едно какво ще се случи. Това е много явен знак, че е време да напускате този кораб и да се качите на следващия. Очевидно е, че се чувствате безпомощни да промените нещо в настоящото си работно място, а и наистина не ви пука за последствията от безумните неща, които се изискват от вас.

Знаци, че работата пречи на живота ви

3. Изгубили сте интерес към хобитата и заниманията, които сте имали преди

Неудовлетвореността от напразните усилия, които хвърляте в работата, която не харесвате или към която по една или друга причина сте изгубили интерес, ви кара да се чувствате изчерпани откъм чувства и енергия за правене на каквото и да е вечер след работа или през уикенда. Нямате никакво желание да излезете, да отидете с приятели на бар, да се захванете с ново занимание. Отклонявате всички предложения и вместо да повдигнете настроението си и да се разсеете, вие лежите на дивана вкъщи без никаква енергия.

7 въпроса, с които да определите коя е мечтаната работа за вас

Може да ви се струва безобидно, но не е. Това е един от най-явните знаци, че работата ви отдавна е спряла да ви кара да се чувствате добре, което може да добие и физически измерения освен вече съществуващите емоционални такива. Щом малките неща в свободното ви време, които са ви носили щастие и наслада са спрели да ви интересуват, това съвсем не е добър признак. Ако не промените нещо в живота си рискувате да изпаднете в бърнаут или депресия.

4. Не учите нищо ново

Коловозите на доброто старо познато са ви поели в правия си път и сте навлезли в скучна и убийствена рутина, която ви смазва психически. Не учите нищо ново. Тъпчете на едно място. Дотолкова сте свикнали с това, което правите, че можете да го направите и без да мислите. Превърнали сте се в механичен робот, който може да съставя наум менюто за вечеря, докато въвежда данните в компютъра си например. Неслучайно се чувствате ужасно.

Как да успеете в работата си?

5. Вече нямате никакво желание да дадете 100% от себе си

Спомнете си, когато сте започнали работата си как сте се чувствали и как сте се държали. Вероятно сте полагали повече усилия. Било ви е интересно. Искали сте да се докажете, да покажете на какво сте способни. Давали сте всичко от себе си. Сега обаче давате далеч по-малко от 100% от капацитета си, къде нарочно, къде неосъзнато.

Все едно ви е дали някой ще ви похвали или не, особено ако знаете, че няма кой да го направи, камо ли да ви повиши. Отдавна сте наясно с проблемите на фирмата, в която работите и сте осъзнали, че дори да давате всичко от себе си, нещата няма да се променят. Казвате си „защо пък на мен трябва да ми пука“ и го карате ден за ден.

20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа

Спрете този порочен кръг и сменете работното място. Ще се учудите колко освежаващо ще ви подейства това.

6. Чувствате се така, сякаш това, което правите няма никакво значение

Имате чувството, че работата ви е лишена от значение. Имате усещането, че не виждате плодовете на труда си или пък че усилията, които полагате не се отразяват по никакъв начин. Мотивацията ви е изчезнала. Даже понякога ви е срам да кажете какво работите, защото имате чувството, че ще ви погледнат със съчувствие или пък укор без изобщо работата ви да е срамна или смущаваща. Просто вие се чувствате така от известно време насам. Сменете работното си място, за да се освежите.

7. Ценностите ви се разминават с кариерата ви

В началото човек има една представа за онова, което търси и за което мечтае в професионален план. С натрупването на опит и с възрастта тези ценности могат да се променят. Ако в началото печеленето на пари е било приоритет за вас, сега може да сте проумели някои неща и да сте преоценили кое е важно за вас. Ако работата ви не удовлетворява тези нужди ще се чувствате все по-зле.

Коментирай