Свободно време

Защо прекаленият оптимизъм може да е вреден

Отричаме истинските си чувства

12.05.2021г. / 11 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че положителната нагласа е много важна за постигане на щастлив живот. Важно е да виждаме светлина и когато сме изправени в трудни за нас мигове. Но има разлика между това да сме оптимистично настроени и да сме токсично позитивни. Токсичната позитивност ни кара да се принуждаваме да мислим само позитивно, без да изпитваме други емоции. Защо това е вредно?

Пренебрегваме истинската вреда

Има ситуации, в които прекаленият позитивизъм може да навреди сериозно. Такъв пример е когато някой се намира в във връзка или семейна среда на физически и емоционален тормоз. Прекаленият оптимизъм ни заблуждава, че насилникът ще се промени, че ние сме допринесли за неговото поведение.

Ако страдаме от наднормено тегло, което вреди на здравето ни или друг порок, който не е свързан с хранене, отлагаме промяната в хранителните си навици, смятайки че имаме време, че можем лесно да се справим, че не се нуждаем от помощ.

Тест с оптична илюзия разкрива как се справяте с емоциите

Отричаме истинските си чувства

Когато сами се принуждаваме да гледаме само от добрата страна, когато оцветяваме черното в розово, тогава ние потискаме негативните емоции, което може да ги направи още по-разрушаващи. В даден момент задържането на емоциите ни може да започне да ни потиска, да понижи самооценката ни, да ни накара да бъдем по-малко склонни да поискаме помощ. Да ни откаже от това да направим крачка към положителна промяна.

13 начина, по които може да изглежда бърнаут синдромът

Свързани статии

Не сме в състояние да преминаваме през кризата

Търсейки само положителните вибрации, виждайки само хубавото в ситуациите, в хората, това отслабва нашата смелост и мотивация да застанем открито пред страховете си. Така позволяваме на негативното тихо да управлява битието ни в негативна посока и продължаваме да сме част от живот, който не желаем да водим.

Не сме склонни да чуем чуждото мнение

Понякога има съвети и информация, които могат да са ни полезни. Да мислим само позитивно, да бъдем като пренавит часовник, отказвайки да видим и приемем минусите, ние не само не успяваме да осъзнаем в какво положение се намираме, но отричаме и чуждото мнение. Понякога то може да ни е от полза. Прекалената позитивност, особено без действие за положителна промяна, може да бъде токсична за нас.

Коментирай
Свободно време