Свободно време

5 начина да спрете да търсите одобрение от другите

Как да върнете доверието в себе си и да повишите самочувствието си

05.08.2021г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората изпитват нужда да бъдат харесвани и одобрявани. Искаме шефът ни да ни казва "браво" и да оценява работата ни. Искаме близките ни да ни хвалят и да се гордеят с нас. Пускаме снимки в социалните мрежи с надеждата да съберем, колкото се може повече харесвания. Това ни кара да се чувстваме добре, да се чувстваме харесвани, а това повишава самочувствието. 

Мъжете изневеряват заради липса на одобрение

Когато тази тенденция започне да се превръща в мания обаче, ефектът е тъкмо обратният. Самочувствието ни започва да се понижава. Ако не получаваме одобрението на другите се чувстваме зле, самооценката ни пада, губим самочувствието си. 

Постоянното търсене на одобрение от другите може да е пагубно за емоциите и увереността в качествата ни. Когато не умеем да се доверяваме сами на себе си, търсим това доверие от другите. Тяхното мнение започва да взима превес над нашето собствено, като по пътя губим преценката си, перспективата си, целите си и това, което е наистина важно за нас. 

Навици на неуверените хора, които им пречат в любовта

За да излезете от този порочен кръг е важно да спрете да преследвате одобрението на другите. Как да го постигнете?

Не слушайте гласа в главата ви, който ви кара да търсите мнението на другите 

Потиснете мислите за това какво ще кажат другите. Правете нещата, които искате и харесвате. Казвайте онова, което мислите. Не се страхувайте от мнението или неодобрението на другите. Не мислете, че ако се съгласявате с другите, те ще ви харесват. 

Обградете се с хора, които ви карат да се чувствате добре 

Вместо да се стараете да се харесате на всички, заобиколете се с хора, които вие самите харесвате и които ви карат да се чувствате добре. Това ще ви помогне да се преборите с несигурността и ще ви накара да осъзнаете, че вашето мнение е важно, а не това на другите. 

Черти на лицето и характера, които привличат околните

Помислете върху вярванията си 

Понякога се случва да живеем в заблуди заради собствени вярвания и убеждения. Ето защо от време на време се налага да преосмисляме някои уроци, които сме получили по пътя. Преосмислете вярванията си. Проверете дали убежденията ви не ви спират да се чувствате стабилни на етапа, на който се намирате. Вие сте единственият човек, на когото можете да имате доверие. Не го забравяйте. 

Свързани статии

5 начина да елиминирате негативните мисли

Опитайте се да разберете защо търсите одобрение 

За да преследвате толкова ожесточено одобрението на другите, това има своята причина. Обикновено тя е комплекс, който се крие дълбоко във вас и намира начин да се прояви чрез постоянното преследване на одобрението от другите. Щом разберете причината за това свое поведение, ще ви е по-лесно да работите върху коригирането му. 

Записвайте ежедневните си постижения 

За да се уверите в способността си да се справяте добре с предизвикателствата на живота, записвайте всичко, което сте успели да постигнете през деня. Записвайте дори малките победи. Те са много важни по пътя към постигане на целите и най-вече спомагат за повишаване на самочувствието. Ще се учудите колко неща сте отминавали и неглижирали досега, а е трябвало да се потупате по рамото.

Как сами да повишите увереността си?

Коментирай
Свободно време