Свободно време

5 малки навика за дълголетие

Приоритизиране на щастието ви

23.09.2021г. / 12 02ч.
Михаела Лазарова
снимка: istock

снимка: istock

Когато говорим за дълголетие, смятаме, че то се дължи предимно на добри гени и здравословен начин на живот. Не само. Оказва се, че освен редовната спортна активност и полезните храни в менюто ни, има някои малки навици, които могат да ни приближат към столетниците. Ето някои от тях.

По-малко коремни мазнини

Според западни учени, жените, които са в период на менопауза и имат прекомерно омазняване в областта на корема, има вероятност да живеят по-малко. При някои дами телосложението е нормално, но талията е повече от закръглена. Редица изследвания са доказали, че централното затлъстяване, това, което е в областта на корема крие риск от диабет, сърдечносъдови заболявания и други.

Съвети за дълъг живот от столетници

Проверявайте редовно стойностите си на витамин D

Може да обичате да се разхождате лятото под слънцето, да сте имали лятна почивка със слънчеви бани, но това не ви гарантира, че нивата ви на витамин D са в норма. Понякога дори не обръщаме внимание на признаците (повече за тях вижте тук), че не ни достига слънчевият витамин. Витамин D намалява риска от преждевременно стареене, ето защо попитайте вашия лекар кога е добре да си направите нужните изследвания, за да проверите неговите нива в организма ви.

Приоритизиране на щастието ви

И това не звучи никак егоистично, особено ако искате да добавите още някоя година към живота си. Да се чувстваш щастлив е много важно за всеки от нас, но учените вярват, че това има отношение и към дълголетието.

Ето защо е важно да изпитваме удовлетворение от живота, да имаме по-малко негативни емоции, да сме оптимистично настроени, да си осигуряваме по-често положителни емоции.

Свързани статии

Смейте се по-често

Смехът не само се смята за нещо, което помага да живеем по-дълго, но и добавя качество в живота ни. Смехът, моментите, в които се усмихваме и изпитваме радост, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, повишават имунитета, защитават мозъка, сочат изследвания.

Излизайте по-често

Според изследвания хората, които имат активен социален живот, могат да живеят по-дълго и да остаряват по-здрави. От друга страна, хората, които прекарват повече време в самота са изложени на по-висок риск от слаб имунитет и сърдечни заболявания, поради по-голям стрес.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време