Свободно време

Съвети за добър и пълноценен сън

Усещането, че сме отпочинали и възстановили силите си е едно от най-приятните и не бива да се лишаваме от него

14.10.2021г. / 16 06ч.
Мария Дуковска
Снимка: Мебели Виденов.

Снимка: Мебели Виденов.

Много често говорим за това колко е важен пълноценният сън и това не е никак случайно. Добрият сън оказва сериозно влияние върху здравето ни, подобно на физическата активност и балансираното хранене. Колкото по-качествен и пълноценен е сънят ни, толкова по-добро ще е здравословното ни състояние и настроението ни. Усещането, че сме отпочинали и възстановили силите си е едно от най-приятните и не бива да се лишаваме от него.

Ако имате проблеми със съня и ви липсва това чувство за релакс, запознайте се с няколко препоръки, които ще подобрят качеството на съня ви.

Оптимизирайте интериора в спалнята си

Не е тайна, че приятната обстановка, уютният дизайн на спалнята, включително добрият вид на мебелите в нея, помагат да се чувстваме спокойни и да заспим по-лесно.

Красивият интериор в спалнята, удобното легло и комфортният матрак са задължителни елементи от мисията за пълноценен сън.

За да оптимизирате обстановката в спалнята е добре да изберете мебели, които са функционални, удобни и отговарят на вашия вкус и стил. Не правете компромис с тази толкова важна стая, защото именно в нея ние се възстановяваме пълноценно от натрупаните умора и стрес през деня.

Важно е да изолирате външния шум, за да запазите стаята възможно най-тиха. Спалнята следва да бъде тиха, релаксираща стая, топла и приканваща за почивка, която радва сетивата ни с приятен и успокояващ интериор.

Можете да се вдъхновите от прекрасните интериорни предложения за спалня от "Мебели Виденов", които ще ви изненадат със страхотни идеи, изгодни цени и цялостни решения за вашата спалня – от обзавеждане за спалня до избор на матрак, възглавница и спално бельо.

Изберете комфортни легло, матрак и възглавница

Струвало ли ви се е, че спите по-добре, когато сте на почивка в хотел? Това не е никак случайно. Подборът на удобен матрак и качествена възглавница са водещи условия за пълноценния и добър сън, и повечето хотели се ръководят от този принцип, за да задоволят желанията на клиентите си. Вашият дом не бива да отстъпва по комфорт на една хотелска стая, нали? Затова и изборът на подходяща спалня, удобни матрак и възглавница трябва да ви ръководи, когато организирате спалното си помещение.

Ако напоследък не спите добре и усещате, че не сте достатъчно отпочинали след ставане сутрин, причината може да се крие именно в неудобните ви матрак или възглавница.

Дизайнът на спалнята също е от голямо значение. Колкото по-приятна е атмосферата в спалното помещение, толкова по-лесно ще бъде заспиването вечер, усещането за комфорт и лекота. Очите се радват на красиви гледки, не ги лишавайте от удоволствието да се любуват на стилен интериор в спалнята.

Ако в спалнята ви има детайли, които ви притесняват или дразнят, те могат да се превърнат в пречка за вашето лесно заспиване и вместо да се радвате на красива гледка преди сън, вие се разсънвате и тормозите от тези елементи. Комфортът да спите в релаксираща спалня не е лукс, а ваше право.

Защо матракът е толкова важен?

Удобният и качествен матрак има едно важно предимство, а именно, че подобрява здравето ни. Как става това? Много просто. Когато спим пълноценно, това влияе на здравословното ни състояние. Редица проучвания показват, че недостатъчният сън увеличава риска от повишаване на кръвното налягане, както и на възпаления в тялото.

Усещането, че сте отпочинали и сте се наспали добре се отразява неизменно и на външния ви вид. След като станете сутрин и отражението в огледалото ви зарадва, това означава, че наистина сте спали пълноценно. Удобният матрак допринася за това толкова приятно усещане за релаксация.

  • Съвет: Изберете матрак спрямо позата, в която спите

Някои хора предпочитат да спят по гръб, други по корем или странично, а трети спят в различни пози. Това, което е важно да се знае, е че спрямо позата ви на сън можете да изберете и най-подходящия матрак, който ще ви осигури чувство на комфорт и релакс.

Например за хората, които обичайно спят по гръб, твърде мекият матрак не е добър избор. При много мек матрак краката няма да са на равна позиция спрямо раменете, което може да доведе до болка в кръста и гръбнака. За предпочитане е да се спрете на средно мек матрак, по-скоро твърд, отколкото мек.

За хората, спящи странично, е важно да няма натиск и напрежение около раменете и бедрата. Това означава, че по-добрият избор би бил мек матрак, който следва извивките на тялото и го предпазва от неприятни схващания през нощта.

Ако сте от хората, които обичат да спят по корем, то по-твърдият матрак е подходящо решение за вас. Твърдият матрак ще повдига бедрата ви в една линия с раменете и така ще се избегнат неудобните усещания по време на сън.

Потапяне в комфортно спално бельо

Когато говорим за качествен и добър сън, не бива да пропускаме нито един детайл, защото всеки елемент от спалнята ни играе важна роля. Видът, материята и цветовете на чаршафите и калъфите за възглавниците ни не отстъпват по значение от качеството на матрака или възглавницата. Всяко усещане за дискомфорт, дори и от чаршафите, на които спим, може да наруши съня ни и да развали настроението ни.

Затова, когато избирате обзавеждане за своята спалня, не подценявайте избора на подходящо спално бельо, а му отделете достатъчно време и внимание. Добрият избор на удобни и приятни на допир чаршафи ще допринесе за цялостното ви усещане за комфорт в спалнята.

Придържайте се към определени часове за заспиване

Освен че е препоръчително да се спазва правилото за 8-часов сън, добре е да се придържате и към час на заспиване, който да се превърне в навик.

Много проучвания по темата показват, че ставането и лягането в определен час всеки ден намалява риска от безсъние и проблеми със съня. Друг важен съвет, който може да ви помогне да подобрите съня си е, че ако вечер не можете да заспите в рамките на 20 минути, е по-добре да станете от леглото и да правите нещо релаксиращо. Да почетете книга, да послушате успокояваща музика, да си направите лек масаж и чак след това пак да се опитате да заспите.

Помислете за ароматерапия

Приглушена светлина от нощната лампа, плътни завеси в спалнята, приятна температура и нежен аромат на масла е прекрасна комбинация, гарантираща ви пълноценен сън. Натуралните аромати като лавандула, роза, жасмин, портокал, ванилия могат да ви помогнат да заспите по-лесно вечер. Можете да разпръснете аромата им в стаята чрез дифузер.

Забравете за устройствата поне 30 минути преди сън

Свързани статии

В ежедневието си използваме непрекъснато телефони, таблети, компютри, което означава, че огромна част от времето си прекарваме пред екран. Едва ли осъзнаваме колко много информация минава през съзнанието ни и натоварва мозъка ни. Това неминуемо се отразява и на качеството на съня ни.

Според изследвания светлината, която излъчват всички тези устройства, потиска естественото производство на мелатонин в организма ни. Мелатонинът е хормонът, който отговаря за пълноценния ни сън, но за да се синтезира в тялото ни, трябва да следим за нивата на стрес, да се храним с подходящи продукти и най-вече да ограничим електронните устройства преди лягане.

Снимки: Мебели Виденов.

Притчи, мъдрости, цитати