Извинението е един от най-мощните начини за поддържане на добри отношения във връзката, в приятелствата, в семействата, в работната обстановка. Когато сме накарали някого да се чувства зле или сме го засегнали по някакъв начин, да признаем вината си и да се извиним в името на добрите човешки отношения е постъпка, изискваща сила, смелост и морал. Много хора обаче грешат, като смятат, че думата „извинявай“ е достатъчна и след нея задължително трябва да получат прошка.

Как да се извиняваме искрено

Истинското извинение е нещо много повече от просто „извинявай“. То е действие, с което показвате искреното си съжаление от стеклите се обстоятелства. Да кажеш „съжалявам“ не е достатъчно. Трябва и да го покажеш, да го изразиш с действия, да оставиш човека да се съгласи или да отхвърли извинението ти, да оправите нещата с комуникация.

Има някои прости стъпки, които могат да ви помогнат да оправите нещата, след като разбира се кажете, че се извинявате и съжалявате за постъпката си.

Ето кои са нещата, които са важни, когато се извинявате истински.

Слушайте внимателно, преди да побързате да се извинявате

Понякога прибързаните извинения са ненужни, а могат да объркат още повече нещата. Могат и да ви поставят в ситуация, в която да изглеждате слаби, с ниско самочувствие и самооценка, а човекът срещу вас може да разтълкува ситуацията погрешно. Освен това прибързаното извинение може да прозвучи неискрено. Ако имате вина за случилото се, изслушайте добре отсрещната страна, чуйте аргументите, обсъдете проблема и чак тогава се извинете. Не давайте извинението си просто защото това се очаква от вас без да го мислите наистина. Това личи в отношението ви.

Най-добрият начин да се извините на половинката си

Подгответе извинението си предварително

Ако е възможно, опитайте се да помислите предварително какво точно ще кажете, когато се извинявате на човека. Това е ход, който следва предишния – предварителното изслушване и обмисляне на извинението. Ако го направите, извинението ви ще звучи много по-конкретно, искрено, лично към човека и проблема, който се е появил. Така ще покажете, че наистина искате да оправите нещата, а не просто да ги заметете под килима.

Бъдете по-конкретни и подробни в извинението си

Когато човек се извинява искрено, той не забравя да включи грешките, които е допуснал и които е осъзнал след настъпването на конфликтната ситуация. Ако сте по-конкретни в мотивацията си за извинение, вие ще покажете на човека срещу вас, че сте размишлявали върху проблема и сте открили своите грешки, за които се извинявате.

Най-лошите извинения, изричани от мъжете

Не превръщайте извинението в спор и поредица от атаки

Една от най-често срещаните грешки, които повечето хора допускат, когато се извиняват, е превръщането на извинението в дебат.

То звучи горе-долу така: „Извинявай, но и ти не беше прав, защото…“ или „Извинявай, но беше казал това, аз нямаше да кажа онова, което казах…“ и така нататък.

Сценариите са много и всички те са продиктувани от нашето его. Човек трудно преглъща егото си в конфликтни ситуации, трудно се поставя на мястото на другия, трудно свежда глава, трудно иска прошка. Ако успеете да преглътнете егото си и да погледнете на ситуацията обективно, извинението ви ще звучи далеч по-истинско.

Къде грешите, когато се извинявате

Още по темата

Действията говорят повече от думите

Не забравяйте, че можете да кажете всичко и то да е облечено в най-красивите думи, но действията винаги говорят много повече. Ако допускате същите грешки отново и отново въпреки извиненията си, те ще увиснат в пространството и няма да имат никаква стойност.

Бъдете търпеливи с човека, на когото се извинявате

Не очаквайте, че щом се извините всичко ще си бъде както преди и няма да има проблеми. В зависимост от това колко тежко сте наранили някого, той ще има нужда от време, за да ви прости. Това не означава непременно, че не е взел предвид извинението ви. Не изисквайте от някого да забрави постъпката ви моментално, след като сте се извинили. Така би реагирало дете, но не и зрял човек.

5 начина да кажете „Извинявай“ на любимия човек

Помнете, че никога не е късно да се извините

Друга често допускана грешка е да не се извинявате, щом е минало повече време. Смятате, че нещата вече са отминали, бурята е стихнала и това отменя вината ви. Това не е така. Именно заради стари рани не едно и две приятелства са се прекратили, не една и две връзки са приключили. Не забравяйте да се извините, макар и ненавреме.