Свободно време

Как комплиментите ни въздействат

Комплиментите ни правят постоянни

09.01.2022г. / 20 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, когато направихте комплимент или получихте такъв? Понякога се случва да не кажем хубава дума на някого, защото завиждаме на постиженията му, външния вид и т. н. Или пък обратното, да знаем, че заслужаваме комплимент, а да виждаме, че отсрещната страна умишлено не ни го дава. Случва се и да се чувстваме леко засрамени, когато някой ни каже нещо хубаво и да не ни се иска да приеме казаното ни. Например, ако някой отбележи колко ни е хубава роклята, ние да отговорим, че е стара, вместо да благодарим. Силата на комплиментите е голяма. Вижте повече в следващите редове.

Комплиментите са като храна за добро настроение

Ако храната, която консумираме оказва пряко влияние върху нашето тяло (и емоции донякъде), то комплиментите са онази храна, която ни кара да се чувстваме емоционално добре, особено ако ги получаваме често. Според някои западни изследвания, хората, които са получавали комплименти всеки ден в продължение на седмица, са се чувствали толкова добре, като чуват хубавите думи, както и първия ден, когато са им били отправени комплименти.

Участниците в експеримента са споделили, че независимо, че всеки ден са получавали хубави думи, всеки път щом са ги чували са се чувствали все така приятно, както в първия ден от експеримента. Тоест, силата на комплиментите не намалява с дните.

Притча за смисъла на живота

Комплиментите към служителите са ефективен начин да ги накарате да се чувстват добре

Получаването на комплименти за добре свършена работа е подходящ начин за намаляване на стреса. Това кара служителите да се чувстват забелязани, оценени, мотивира ги. Учени са стигнали до заключението, че да не оставиш нечии постижения да останат незабелязани, носи същата радост като получаването на заплата. Ето защо, ако ръководите екип, не забравяйте за комплиментите към вашите служители.

Цитати за живота от известни личности

Ако комплиментите са подходящи, хората няма да се чувстват неудобно

Всеки от нас познава поне по един човек, който винаги ще намери причина да ни накара да се почувстваме зле, ще прояви ласкателство, с цел да ни се хареса. Неговите комплименти никога не ни доставят удоволствие. В някои случаи дори могат и да ни злепоставят. От друга страна, истинските комплименти винаги се отличават и ни карат да се почувстваме приятно.

Свързани статии

Комплиментите ни правят постоянни

Придобиването на ново умение, създаването на нов навик, отнема време и воля. Трудностите са онези камъчета, които ни спъват и са в състояние да ни откажат от това да подобрим живота си. Те са като липсата на комплименти. Но когато има някой край нас, който да ни мотивира за напредъка ни, ние сме много по-мотивирани да продължим с усилията.

Отправянето на комплименти също действа положително

Когато казваме хубави думи на някого, полагаме усилия да направим някого щастлив чрез тях, ние създаваме положително взаимодействие с този човек. Само мисълта, че сме накарали някого да се почувства добре, кара и нас също да се усмихнем. Замислете се, когато обидите някого, или се стигне до спор, то и вие не се чувствате приятно, нали?Същото е с даването на комплименти.

Коментирай