Свободно време

Кой е цветът, който никога да не носите на интервю за работа?

Ще ви донесе негативи

19.01.2022г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато отивате на интервю за работа, искате да се представите в най-добрата си светлина, за да спечелите мястото. Едно от първите неща, които правят впечатление на интервю за работа, е изборът на облекло. То трябва да е подходящо, съобразено с позицията, за която кандидатствате, както и да изразява част от вашата собствена индивидуалност.

В този смисъл подбирането на облекло за интервю за работа не е толкова лесна задача, колкото много хора си мислят. Има много грешки, които могат да се допуснат. Изборът на цвят е една от тях. В повечето случаи за приемливи цветове се приемат неутралните тонове – черно, бяло, всички нюанси на бежовото и кафявото. Ако искате да подчертаете индивидуалността си, можете да включите и някой по-агресивен цвят, който обаче да не се натрапва прекалено, например червено, лилаво, синьо.

10 начина да блеснете на онлайн интервю за работа

Но ако залитнете прекалено много, може да достигнете до онзи цвят, който експертите смятат за единственият неподходящ за интервю за работа. Това е оранжевото.

Според професионалистите от Snagajob.com, онлайн платформа за работа, оранжевото е най-неподходящият цвят в облеклото на интервю за работа, пише purewow.com.

Колкото и красив и приветлив да ви изглежда този чудесен есенен цвят, тенденцията е той да отблъсква потенциалните работодатели. Тази констатация е подплатена с редица изследвания, събирани през последните 50 години. Според изследователите от платформата, 75% от разговора по време на интервю за работа са заети от невербалната комуникация. Думите се използват предимно за предаване на информация, докато всичко останало – от езика на тялото до облеклото, говорят много повече за личността на кандидата.

Как да отговорите на въпроса „Разкажи ми за себе си“ на интервю за работа

Ако кандидатът е облечен с крещящи цветове, това може да подскаже на интервюиращия, че е твърде агресивен, прекалено самоуверен и това да го направи не толкова желан. Пренасищането на полезрението на интервюиращия с натрапчиви цветове, какъвто е оранжевият, може да намали нивата на доверие и да остави впечатление, че се търси по-скоро внимание, отколкото демонстрация на професионални качества.

Свързани статии

Според друго проучване от 2013 година, публикувано в careerbuilder.com, цитирано от Purewow.com, оранжевото е сред най-лошите цветове, с което повече от 25% от работодателите са съгласни, че това е най-неподходящият цвят за интервю.

8 грешки в облеклото, които ви карат да изглеждате зле

Това е лоша новина, ако оранжевото е любимият ви цвят. Въпреки това има начин да го вмъкнете във визията си, стига да не се натрапва прекалено. Може да го включите само като щрих, който е едновременно леко забележим, но все пак видим. Избягвайте да обличате изцяло оранжева блуза или още по-лошо – да подберете цялата си визия в този цвят.

Не забравяйте, че цветовете влияят върху възприятията. За да се възползвате от тези възприятия, имащи подсъзнателен ефект върху психиката, подбирайте внимателно цветовете, материите и ансамблите, с които ще се явите на интервю за работа така, че да блеснете максимално.

Коментирай