Свободно време

5 вида извинения, които подобряват комуникацията

Как да поискате прошка искрено

28.01.2022г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората се нараняват постоянно. Правят го с думи и действия. Понякога е нарочно, друг път съвсем неволно заради егото, което всеки носи в себе си. Извинението в такива случаи може да подобри комуникацията, да надгради отношенията, да ги развие и да ги сближи. Невинаги обаче хората са склонни да се извиняват, още по-малко искрено. Често, когато се извиняваме, в извинението ни прозира съмнение в собствената ни вина. Извиняваме се, но в извинението личи, че имаме аргументи в наша полза и в защита на действията и думите ни. Това обезсмисля извинението и води до затворен кръг, в който отношенията потъват все по-надолу.

7 важни неща, когато се извинявате

Има няколко прости начина да се извините така, че човекът отсреща наистина да приеме извиненията ви. Начинът, по който го правите, думите, които подбирате, ще ви помогнат да поднесете извинението си по най-пълноценния начин, за да усъвършенствате комуникацията си.

Кои са 5-те начина да се извините истински?

1. Изразяване на съжаление.

Едно от най-важните неща, когато се извинявате, е да изразите истинското си искрено съжаление от думите или постъпката си. След извинението не трябва да следва „но“ или „ти“. Така отклонявате фокуса от вината си, а прехвърляте част от нея на човека срещу вас. Обяснявате действията си с неговите, които са ви подбудили да направите или кажете нещо, с което сте го наранили. Ако искате да се извините истински, просто изразете съжалението си.

Къде грешите, когато се извинявате?

2. Поемете отговорност.

За да може извинението да е истинско и да се приеме от другия човек, то трябва да носи отговорност след себе си. Да се извиниш е лесно, но да поемеш отговорността от действията и думите си, е нещо много повече. Това извинение трябва да е директно и точно формулирано. Не трябва да се оправдавате, а да поемете цялата тежест на ответната реакция.

3. Покажете искрено разкаяние.

Искреното извинение предполага демонстриране на разкаяние. В извинението ви трябва да си проличи, че се разкайвате за постъпката си. Постарайте се да подчертаете, че тези ваши действия няма да се повторят, защото сте разбрали грешката си.

6 неща, за които не дължите извинения на никого

4. Покажете с действия, че съжалявате.

Устното извинение невинаги е достатъчно. Понякога се налага да го докажете с действията си. За да може човекът, когото сте наранили, да приеме извиненията ви и да повярва, че наистина съжалявате, трябва да демонстрирате любовта си, за да го накарате да повярва. Използвайте различни начини, за да се „отплатите“ по най-добрия начин.

5. Поискайте прошка.

Извинете се. Изразете съжалението си. Помолете за прошка и не настоявайте да я получите веднага. Трябва да преглътнете егото си и да поискате прошка по най-искрения начин. Дайте достатъчно време на човека до себе си да осмисли извинението ви и да прецени кога да ви даде прошка. Всичко зависи от това колко дълбоко сте настъпили чувствата му.

Извинения, с които мъжете слагат край на връзката

Коментирай