Свободно време

6 техники за справяне със стреса

Подобряват настроението

02.08.2022г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тревожността е стреса са част от живота на всеки човек. Въпреки понякога да умеем да се справим с тях, невинаги можем да превключим към доброто настроение и позитивните мисли. Днес споделяме с вас 6 лесни техники за ефективно управление на стресовите ситуации. 

1.Поставете кубче лед в горната част на врата си

Знаем, че китайската медицина работи много със стимулиране на определени точки в човешкото тяло. Точката фън фу се намира точно под основата на главата ни. Смята се, че помага при множество проблеми, включително главоболие, липса на сън, целулит и подобряване на настроението. За да намалите напрежението, вземете кубче лед, което може да поставите и в тензух, шал, фина кърпа. По възможност легнете по корем и след това поставете леда, отпуснете се. Задръжте леда в рамките на 20 минути. 

7 храни за добро настроение (галерия)

2.Аромат на прясно окосена трева

Според западни изследвания, уханието на трева, която е прясно окосена, може значително да подобри нашето настроение и да намали стреса. Ето защо, ако имате градина и се налага да поддържате тревата добре окосена, не пропускайте да се заемете с това. Ако нямате градина, може да потърсите различни аромати за дома или масла, които създават усещането, че се намирате сред прясно окосена трева. 

3.Отпуснете езика в устата си

Още една ефективна техника за подобряване на настроението. Ако искате да прекъснете негативния вътрешен диалог, който се върти в главата ви, опитайте се за 2-3 секунди поне да отпуснете езика в устата си.

Според западни психиатри, това може да помогне за прекъсване на порочния кръг от негативни мисли, в който се въртим, когато сме ядосани и стресирани. 

5 скрити признака на стрес

4.Застанете прави и се изправете

Често дори не се усещаме, че седим или стоим прегърбени. Изследвания обаче показват, че изправената стойка може да ни накара да се чувствате по-будни и ентусиазирани, по-смели, да подобрим усещането за себе си, самочувствието си. Добрата изправена стойка ни кара да се чувстваме като победители, усещаме се и решителни.

Не на последно място, всичко това е видимо и за другите хора. Така че това е добра техника да се предпазите и от манипулатори, защото хората с лоша стойка обикновено са приемани за такива, които са с ниско самочувствие и лесни за манипулиране. 

Свързани статии

5.Сложете малко сол на езика си

Ако сте от хората, които често изпитват безпокойство, няколко зрънца сол може да помогнат за намаляване стреса и да подобрят настроението ви. Солта поставена върху езика в такъв момент, ангажира сетивата ви и отклонява фокусирането ви върху нещото, за което сте тревожни. Все пак, имайте до себе си и чаша вода, в случай, че този трик не ви помогне. 

Аюрведа билки и подправки при стрес

6. Хапнете си шоколад

За предпочитане е той да е с високо съдържание на какао. Антиоксидантът в шоколада, ресвератрол, който дължим на хубавото какао, се смята, че оказва влияние върху ендорфините и серотонина – невротрансмитери, които ни помагат да бъдем доволни и щастливи. 

Снимка: istock

По материали от brightside.me

Коментирай