Свободно време

6 червени флага в приятелството

Важно е да следим за тях

02.07.2022г. / 06 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

В живота си срещаме много и различни хора. С някои от тях се сближаваме, ставаме приятели. Времето и ситуациите, в които попадаме са изпитание за това доколко човек наистина ни е приятел. Хубаво е да следим и за червени флагове и ако са налице, да се замислим върху някои неща. Завист, интрига, чести конфликти са само част от червените флагчета, които не бива да подминавате. Вижте още няколко.

Празни обещания

Чували ли сте приказката, че човек струва толкова, колкото думата му? За жалост може да имаме приятелство от години с някого или да мислим, че имаме такова, но този човек да не държи на думата си. Това може да се отнася както за дребни неща, така и за моментите, в които разчитаме на неговото съдействие като приятел. Когато на няколко пъти се случи този човек да ни подведе, ние вече знаем, че не можем да разчитаме на него.

Силни думи, с които да промените съдбата си

Неглижиране на вашите нужди

Още един червен флаг, за който трябва да следите във вашите приятелства, е когато вашата приятелка или приятел липсва, щом имате нужда от нея/него. Когато другата страна се нуждае от помощ, съвет, иска да посетите ново място за хапване, магазин и т. н., вие винаги сте на разположение, защото сте истински приятел. Но щом вие искате да правите нещо различно заедно, да бъдете изслушани, имате големи трудности, вашата приятелка/приятел само на теория са до вас.

Това е признак за едностранно приятелство. Както в любовта, така и в приятелските взаимоотношения процесът на даване и взимане трябва да е двупосочен и да има баланс.

5 принципа, които отличават бедните от богатите

Вие сте под постоянно напрежение около тях

Съвсем нормално е да внимаваме относно това какво казваме на нашите приятели, за да не нараним чувствата им. Но ако в обкръжението ви има човек, който се обижда от най-малкото, винаги прави драми, сърди се когато неговите желания не са удовлетворени, помислете дали имате нужда от това напрежение.

Не можете да бъдете себе си

Въпреки че дори с най-близките си приятели не споделяме всичко за живота си и това е съвсем нормално, важно е да можем да бъдем себе си пред тези, които смятаме за наши приятели. Ако вие имате усещането, че не трябва да споделяте всичко на вашата приятелка, ако тя не ви приема такива каквито сте, а често ви сравнява с други нейни приятелки или ако сте усетили, че тя крие разни неща от вас, червеното флагче относно взаимоотношенията ви вече се е развяло.

7 признака на токсичното приятелство

Непризнаване на вашите лични граници

Личните граници са нещо много съществено и е важно да определяме такива с всички хора в живота ни. Токсичните приятели не познават тези лични граници. Те са в състояние постоянно да навлизат в чуждото пространство, да ви подсещат за минали събития, за които знаят, че ви носят само негативни емоции, да дават твърде често непоискани съвети, да ви злепоставят пред други хора, особено ако не сте удовлетворили някое тяхно желание.

Свързани статии

Поведение по време на спор

Приятелите спорят, дори тези, които се познават от цяла вечност. Но споровете, конфликтите са много показателни за това дали имаме насреща си приятел или просто добър познат. Споровете са изпитание за всеки вид взаимоотношения. Ако се случи вие да спорите с ваша приятелка и разговорът се нагорещи, тъй като имате различни позиции, тук червените флагчета започват да се показват.

Поведението по време на спор и особено след него, дистанцирането от вас, само защото мислите различно, е признак за взаимоотношения, които е спорно дали могат да се нарекат приятелство. Разбира се тук не става въпрос за ситуации, в които вие нанасяте тежки обиди на отсрещната страна, направили сте интрига и т. н.

Коментирай