Свободно време

10 знака за фалшиво приятелство

Сравняват се, конкурират се с вас

04.08.2022г. / 11 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Трудно е да си представим живота си без приятели. Имаме такива от детинството, гимназията, университета, работата. Времето, случките, постъпките, са тест за това какви приятели сме и какви имаме край себе си. Хората се променят, а с тях и взаимоотношенията. Колкото по-големи и мъдри ставаме, толкова повече осъзнаваме, че не можем да си позволим да имаме до себе си фалшиви приятели. Кои са знаците, че може би и край вас има такива?

1. Той/тя ви е приятел само за хубавото време, забавленията. Това е сигнал, че насреща си имате човек, който търси полза от вас. Да сте на разположение, когато му липсва компания.

2. Не е до вас, когато ви трябва помощ. На думи всеки може да е приятел, да е съпричастен, но когато са само думи и липсват активни действия и истинска емоционална подкрепа, тогава очевидно имате добър познат, но не и приятел.

3. Винаги иска нещо от вас. Това е много подобно на първа точка от знаците на фалшивото приятелство. Използвачите винаги имат очаквания към другите.

Как синдромът на сварената жаба съсипва живота ни

4. Сравняват се, конкурират се с вас. Фалшивите приятели могат да бъдат доста конкурентни, което произтича от завистта им, която изпитват. Те винаги ще се опитат да омаловажат постиженията ви, дори може да се опитат да ви накарат да се съмнявате в това колко уникални сте като личност. Всичко това е, защото обикновено такива хора страдат от голямо его, зад което се крият куп комплекси.

5. Карат ви да се чувствате зле за себе си. Фалшивият приятел няма да повдигне самочувствието ви. Когато сте в неговата компания може да се чувствате несигурни, използвани или съдени.

Притча: 3 отговора разкриват философията на живота

6. Те не празнуват с вас личните ви победи. Личните победи може да са успехи в работата, успешно завършване на обучение, годеж и т. н. Не забравяйте, че интонирането, с което някой ви говори, както и неговото изражение, когато вие споделяте нещо радостно за вас, са най-големият показател дали този човек се радва на щастието ви.

7. Той/тя сякаш изчерпва енергията ви. Това е знак, че не само нямате истински приятел или приятелка до себе си, но че този човек е токсична личност. Забележете как се чувствате, когато сте с този човек, както и след вашата среща. Има някои ясни индикации като усещане за нервност, умора, главоболие.

20 лесни стъпки за щастлив живот

8. Говорят за вас зад гърба ви. Понякога това може да бъде трудно за забелязване, но не забравяйте, че ако при конфликтна ситуация на този човек с друг негов приятел, той злослови зад гърба му, със сигурност ще обсъжда и вас.

Свързани статии

9. Държи се неуважително. Фалшивите приятели не инвестират във взаимоотношенията си с хората. Може да се опита да ви заблуди, че прави нещо за вас, но обикновено е, защото има интерес, който рано или късно ще си проличи. Неуважението може да се разпознае по много и различни начини. Личните ви празници са един от най-добрите показатели.

10. Опитват се да ви саботират. Подобно на съревноваването с вас, фалшивият приятел може да почувства необходимостта да ви саботира в определени ситуации с ваши приятели, близки, колеги, дори с любимия ви човек.

Коментирай