Свободно време

6 начина да се справите с обидите

Когато някой ви обижда, отвърнете подобаващо

16.08.2022г. / 16 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В обществото понякога е трудно човек да се предпази от обиди и нападки. Сблъскването с обидно поведение, което цели да ви унизи, обезоръжи или да понижи самочувствието ви, е неизбежно. Навсякъде около нас има хора, които се стремят да ни уязвят по някакъв начин и обидните думи и действия са най-лесният начин да успеят. 

Вместо да се поддавате на обиди и да позволявате те да ви повлияят, вижте няколко хитри и мъдри начина да ги отблъсквате с лекота. 

Притча за Буда и обидата

Кажете „благодаря“

С тази неочаквана реакция ще изненадате човека, който ви напада и обижда. Ще го парирате и няма да знае как да реагира. Най-очакваната реакция е да отвърнете със същото, но когато благодарите с ирония, това ще го обърка и ще го обезоръжи. 

Останете спокойни и заядливи 

За да отблъснете обидата лесно можете да запазите спокойствие и хладнокръвие, но и да добавите хаплив коментар. Сдържайте нервите си, дори да ви се иска да се разкрещите и да отвърнете подобаващо. Неочакваният хаплив и заядлив коментар от вашата страна ще смекчи тона на човека срещу вас, който се опитва да ви обиди и уязви. 

6 будистки правила за любовта

Може да приемете някои критики, които сметнете за основателни

Човекът срещу вас, който ви критикува или обижда, може да няма непременно лоши намерения, а може просто да иска да ви посочи слабите места, да ви уведоми за пропуските ви. Преди да реагирате, помислете кой съвет можете да запазите за себе си и да вземете поука от него. Останалото отминете. 

Реагирайте с чувство за хумор

Ако някой се опитва да ви обиди, отвърнете му с чувство за хумор, ирония, смях. Този подход обезоръжава противника и показва колко всъщност маловажен е злобливият коментар и как в никакъв случай не може да ви уязви. 

11 начина да игнорирате лошия човек

Сменете рязко темата

Когато някой се опитва да ви обиди или директно казва нещо срещу вас, сменете рязко темата. Игнорирайте го и му покажете, че изобщо не ви вълнува какво мисли и казва за вас. Ще оставите човека да се чувства като в небрано лозе. 

10 типа хора, с които никога не трябва да имате връзка

Оповестете явно обидата

Когато кажете директно на човека в очите, че ви обижда, той инстинктивно може да започне да се оправдава и да обяснява думите си, да пояснява какво е искал да каже и така нататък. По този начин го обезоръжавате и правите думите му лишени от смисъл и тежест. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Илян от Богорово ( преди 4 месеца )
Много ми помогна. Вече никой не смее да ме обиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време