Свободно време

Как да разберете дали сте емоционално интелигентна личност?

Вижте няколко признака

29.08.2022г. / 19 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за емоционалната интелигентност, но дали всеки я притежава? Според западни психолози, трябва да притежаваме някои основни качества, за да можем да се наречем емоционално интелигентна личност. Например това как успяваме да защитим себе си в конфликтни ситуации. Дали се поддаваме на гнева и негативните емоции или успяваме да заявим себе си така, че хем да изразим начина, по който се чувстваме, хем да покажем на отсрещната страна, че не позволяваме подобно поведение.

Кои са другите признаци, че може би сте емоционално интелигентна личност?

Можете да покажете съчувствие към другите

Колкото повече човек е свързан със собствените си емоции, толкова по-добре може да се свърже с другите. Емоционално интелигентните хора имат усет за това колко различни и трудни могат да бъдат ситуациите, в които попадаме. Точно затова могат да предоставят съответна подкрепа, вместо да игнорират чувствата на другите. Признак, че сте емоционално интелигентна личност е и това, че се интересувате как действията ви влияят на хората и правите всичко възможно, за да не ги нараните.

6 знака за токсична работна среда

Избирате думите си

Емоционално интелигентните хора се научават да бъдат много внимателни и умни в избора на думи и реакции, особено в критични ситуации. Западни специалисти казват, че този тип хора никога не казват „Знам как се чувстваш“. Те знаят, че никога не могат да разберат напълно как се чувства някой друг. Въпреки това винаги се стараят да подбират речника си така, че посланието им да бъде прието както трябва. И да, на емоционално интелигентните хора също се случва да се ядосват, понякога да повишават тон.

Отворени сте за промяна

Не всеки приема промените, пред които се изправя. Хората, които не се страхуват от това да направят определени промени в живота си и да напуснат зоната си на комфорт обикновено са емоционално интелигентни. Те имат самочувствие, което остава постоянно при различни обстоятелства. Предизвикателствата се възприемат като съществена част от живота и като възможности за израстване.

15 индиански мъдрости за живота

Свързани статии

Можете да правите паузи

Особено когато ви предстои промяна, случило се е нещо неочаквано, имате труден ден. Вместо да се паникьосвате и да действате прибързано и емоционално, вие правите пауза, за да се успокоите и да анализирате по-добре ситуацията. Така успявате да формулирате ясни решения.

Имате желание за прогрес, но не и за съвършенство

Никой не е съвършен и хората с висока емоционална интелигентност наистина разбират това. Те се приемат такива, каквито са, но въпреки това полагат усилия, за да усъвършенстват себе си. Харесвате напредъка, но са с ясното разбиране, че перфекционизмът не може да се поддържа постоянно, а и не е „здравословно“.

По материали от brightside.me

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
vse pak ne moje haoti4no da se izgovariat dumi . 6tom gi izri4am , zna4i znaia kakvo kazvam .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар