Свободно време

Топ 10 книги за личностно развитие

Книги, които променят животи

08.09.2022г. / 10 46ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Книгите могат да променят животи и това се е доказвало с множество примери от биографиите на успешни личности. Силата на словото има способността да обогатява и да развива, както нищо друго на света. Освен да ни носят удоволствие и знания, правилните книги могат и да усъвършенстват личностите ни – да ни направят по-извисени, да ни мотивират и да ни издигат духовно. Ето защо е важно да подбираме подходящите книги, благодарение на които да успеем да заздравим ума и духа си, за да се развием в личен план.

1. „Тънкото изкуство да не ти пука“ – Марк Менсън

Първи в класацията е бестселърът на американския блогър и ютубър Марк Менсън „Тънкото изкуство да не ти пука.“ Книгата е абсолютен рекордьор и фаворит на много читатели, които искат да постигнат трайни промени при усъвършенстването в личен план. С творбата си Менсън преди всичко ни учи, че ако позволяваме на всички заобикалящи фактори да ни влияят и да взимаме решенията въз основа на тях, няма да успеем да вървим пълноценно по пътя на духовното си израстване. Според него един от най-важните принципи на успешната личност се крие в правилната подредба на ценностите, които единствено трябва да мотивират действията ѝ.

2. „Да прецакаш Дявола“ – Наполеон Хил

Мъдростта в творбата на световноизвестния журналист и автор на редица трудове за самопомощ Наполеон Хил е един от най-добрите примери за книги, които могат да окажат голямо влияние върху цялостната ни философия. Интересен факт е, че книгата е издадена години след смъртта му, защото се е смятало, че отзивите от написаното в нея са щели сериозно да навредят на личния му живот. Този велик мислител ни учи на много ценни уроци, с които да успеем да надхитрим „Дявола“ или онова, което е причина за неуспехите ни. Веднъж преборим ли се с най-големите си пороци и страха, бихме могли да постигнем всичко, за което някога сме мечтали. Нужно е единствено да препокрием собствената си сила и да спрем да се носим по течението на Дявола, който така упорито възпрепятства духовното ни извисяване.

3. „Монахът, който продаде своето ферари“ – Робин Шарма

Канадският писател Робин Шарма е от това поколение автори за самопомощ, което ни учи, че дълготраен успех се постига чрез силата на ежедневните и прости навици. Най-напред е нужно да се въоръжим с търпение, за да направим волята си желязна и несломима. Съветите на Шарма съчетават духовни мъдрости от източната и западната философия, с които всеки един човек би постигнал баланс в живота си.

4. „Пет стъпки към по-добър живот“ – Васил Ралчев и Георги Димитров

Несъмнено един от най-добрите примери за качествена литература за самопомощ е книгата „Пет стъпки към по-добър живот“ на двамата български бизнесмени и гурута за личностно развитие Васил Ралчев и Георги Димитров. Съвместната им работа е по-добре позната в социалните мрежи като канала „Не бъди посредствен“, чиято цел е именно да дават съвети на потребителите за пълноценен и щастлив живот. Книгата им обобщава пет общи стъпки, чрез които всеки може да се превърне в успешна личност. Практическите съвети и множеството примери в нея доказват, че постигането на целите в живота всъщност може да се окаже приятно и не чак толкова трудно начинание, стига човек да има желание и да се стреми към самоусъвършенстване.

5. „Гласът на знанието“ – Дон Мигел Руис и Джанет Милс

В малката си поучителна книжка мексиканският писател Мигел Руис ни повежда по пътя на толтекската мъдрост. Именно тя ни разкрива доказани тайни за необременения със страдания живот, който може да се постигне само чрез отричането от лъжите, с които е закърмен всеки един от нас. Често реалността е измамна и ние наивно продължаваме да вярваме във всичко друго, но не и в истината, която е единственото сигурно нещо в днешния забързан свят.

6. „Изкуството да бъдеш спокоен“ – Райън Холидей

Книгата „Изкуството да бъдеш спокоен“ на американския писател Райън Холидей безспорно е задължително четиво за всеки, който желае да подобри начина си на живот чрез силата на стоическото спокойствие. В нея Холидей се позовава на множество успешни личности, намерили трайното щастие чрез съвсем практически лесни трикове. Книгата ни показва колко е важно да разбираме принципите на душевното спокойствие, което до голяма степен определя и големината на успехите ни в днешното забързано и стресово ежедневие.

7. „Седемте навика на високоефективните хора“ – Стивън Кови

На челно място се нарежда и книгата на Стивън Кови „Седемте навика на високоефективните хора“, която предизвика огромен интерес още с излизането си на книжния пазар. Тя е една от топкнигите за самопомощ на десетилетието, доказали се с ефективността си. В нея Кови ни разкрива силата на обикновените неща и как благодарение на тях можем да решим ежедневните си проблеми. Четивото представя още принципния модел на всяка успяла личност, като повежда читателя през стъпките към личностната промяна.

8. „Пътеката – Уроците на китайските философи за добър и смислен живот“ – Майкъл Пюет и Кристин Грос-Лох

Тази философска книга на Майкъл Пюет и Кристин Грос-Лох представя силата на азиатската мъдрост за воденето на щастлив и смислен живот. Показва ни, че пътят към себепознанието и личностното усъвършенстване зависи именно от изборите и целеустремеността ни, а не от вродените ни качества. Книгата съдържа мъдрости на едни от най-влиятелните китайски философи – Конфуций, Сун Дзъ, Лао Дзъ и други.

9. „Пътят на щастието“ – Хорхе Букай

В книгата си „Пътят на щастието“ световноизвестният писател и психотерапевт Хорхе Букай ни запознава с тайната на дълготрайното щастие не като цел, а като път, по който неотлъчно да вървим в добро и лошо. Щастието на всеки човек се определя от нагласите му и конкретна кауза, към която е избрал да се стреми през живота си. Хорхе Букай ни представя четири основни пътища, по които всеки един от нас може да поеме, за да се радва на пълноценен живот: пътят на удоволствието, властта, трансцеденталността и изпълнението на определена мисия.

10. „13 неща, които психически силните хора не правят“ – Ейми Морин

Не на последно място „13 неща, които психически силните хора не правят“ на психотерапевтката Ейми Морин е също достойно четиво за онези, които искат да намерят вътрешен мир, като преборят страховете си и премахнат всички мисловни модели, които влияят негативно на психическото здраве. В световноизвестното си произведение психотерапевтката формулира 13 основни опорни точки, по които можем да се водим, за да постигнем душевно спокойствие и дълготрайни успехи в личен план.

Автор: стажант Каталина Трендафилова

Снимки: istock

Коментирай