Нашите мисли и поведение играят мощна роля в това какъв тип енергия привличаме в живота си. Понякога дори не осъзнаваме, че моделите ни на поведение са отрицателни. Чудим се защо не ни върви в живота, усещаме се апатични, страдаме често от главоболие, липсва на физическа и емоционална енергия.

Има много токсични навици, които крадат положителната ни енергия, като клюкарстване, завист, интриги, постоянно оплакване от живота, негативни мисли.

Вижте кои други 10 навика крадат от енергията ви.

1. Когато помагате на някого, без той да е искал помощта ви. Не всеки е склонен да съдейства, когато някой има нужда от помощ или търси отговор на определен въпрос. Но има хора, които винаги са готови да помогнат, дори в ситуации, в които никой не ги е молил. Това краде от положителната ни енергия.

2. Притеснявате се за бъдещето. Да се притесняваш за бъдещето означава да имаш негативни очаквания и нагласа за него. Това не важи за поставянето на цели и планове, но постоянният стрес, който се създава в резултат на тревожните мисли, допринася за това ние да изчерпваме своята сила и положителна енергия.

5 емоции, които се отразяват зле на здравето

3. Не правите грижата за себе си приоритет. Тази грешка обикновено допускат жените. Те се оправдават с това, че не обръщат внимание на нуждите си, защото имат отговорности към деца, партньор, роднини. Разбира се липсата на грижа за себе си се отразява на тяхното самочувствие, настроение, нагласа за живота, не ги зарежда с положителна енергия.

4. Когато давате обещания, които не спазвате. Това може да важи за толкова много неща. От уговорка за кафе, до нещо по-сериозно като предлагане на помощ, осигуряване на изненада и т. н. Празните обещания изчерпват положителната ни енергия, затова е добре да внимаваме с тях.

5. Когато споделяте ваши идеи, цели, но все още не сте ги завършили. Колко често ви се е случвало да споделите за ваши намерения с някого и те да са се провалили? Ако тези неща не зависят от тях, не споделяйте, дори и с близки приятели, преди да сте напълно готови.

5 грешки, които допускате, когато искате повишение

6. Когато се поддавате на отрицателни личности, които ви провокират да влизате в спор с тях, когато се поддавате на манипулациите им. Това е една от най-големите причини да изчерпваме бързо своята положителна енергия. В желанието си да се защитим или да покажем, че другият не е прав, ние само хабим ценен ресурс.

7. Когато отдавате любовни емоции, а не получавате такива в замяна. Нарушеният баланс на даване и получаване също краде нашата положителна енергия. Давайки грижа, обич и внимание на човек, който не ви отвръща със същото или дава много по-малко от себе си, вие не се зареждате с положителни вибрации. В резултат започвате да се чувствате смазани и демотивирани за всичко в живота, с ниско самочувствие и т. н.

Датата на раждане разкрива личността и съдбата

8. Когато не следвате вашите убеждения, планове, мечти, за да угодите на някого. Това е предаване на себе си и и на положителната енергия във вас.

Още по темата

9. Когато се връщате към болезненото минало. Миналото от време на време ще напомня за себе си или пък не. Но много често хората се връщат към спомени, хора, които са ги наранили. Това изчерпва положителната енергия.

10. Участвате в конфликти. Както казва американският мотивационен лектор Уейн Дайър, „Конфликтът не може да оцелее без вашето участие“. Това е толкова вярно. Вашата реакция само подхранва драмата и разбира се краде енергията ви. Оставете отрицателната личност, която ви провокира да си мисли, че ви е победила. Пуснете я да отмине покрай вас и фокусирайте вниманието си върху хубавите неща от живота. Не е лесно, но определено е щадящо за енергията ви.