Чувствата и емоциите играят много голяма роля за това в какво здравословно състояние сме. Поведението ни, отношението към живота и към хората в него, начините, по които реагираме оказва огромно влияние върху това как се чувстваме. А това как се чувстваме оказва влияние върху здравословното ни състояние. Ефектът, който емоциите имат над физическото здраве е значително по-голям, отколкото предполагаме. 

Какво се случва, когато потискаме емоциите си?

Неслучайно в традиционната медицина на много източни народи е заложена медитацията. Тя е изключително важна за успокояване на психичното и емоционалното състояние, за да бъде тялото здраво. Духът и емоциите, психическото състояние, в което се намираме, имат изключително голямо значение за това в какво физическо здраве ще бъдем.

Как различните емоции влияят на физическото ни състояние?

Гняв 

Гневът е една от най-коварните емоции. Трудно е да избягаме от него, особено в ситуации, които го отключват, но е важно да се научим да го овладяваме и да не му се поддаваме, защото той може да причини високо кръвно налягане. Гневът кара надбъбречните жлези да произвеждат огромни количества хормони на стреса – кортизол и адреналин. Те повишават кръвното налягане, холестерола, оказват силно отрицателно влияние върху клетъчното делене и процесите на стареене. 

3 причини да не задържате негативните емоции

Стрес 

Стресът и гневът са свързани, но невинаги вървят ръка за ръка. Стресът може да се повиши в тялото ви без да сте ядосани или гневни. Стресът е емоция, която невинаги е осъзната. Понякога не усещаме, че сме под стрес, но той оказва влияние върху здравословното ни състояние, като действа крайно негативно върху него. Той може да ви накара да се чувствате преуморени без видима причина, неенергични, неспособни да се справяте с ежедневните си ангажименти. Може да ви направи по-податливи на вирусни инфекции или да направи справянето с тях по-трудно и бавно. 

Страх 

Страхът е изконно човешко чувство, присъщо не само за хората, но и за животните. Той е вграден механизъм за запазване на живота. Страхът ни предпазва от ситуации, в които можем да изгубим живота си или да се нараним. Благодарение на инстинктите, отключващи страха, ние успяваме да съхраним здравето и живота си, предпазвайки се от опасни ситуации. Но когато той ни завладее в моменти, в които не е нужно или нищо не застрашава живота ни, това може да окаже негативно влияние върху здравето. 

3 причини да не си губите времето с мъж, който не изпитва емоции към вас

Страхът отслабва имунната система и може да ни направи податливи на инфекции и други хронични заболявания. Може още да предизвика постоянна умора, влошаване на паметта, намаляване на продуктивността, дори плодовитостта. 

Още по темата

Как да използваме емоциите си на работа?

Скръб 

Скръбта е нормална реакция, която изгубим нещо или някого. Тъгуваме и изпадаме в отчаяние, а това може сериозно да отслаби имунната ни система. Ако не се справим със скръбта по най-бързия начин, тя може да ни направи податливи на инфекции и чести разболявания, може да направи имунната система неспособна да извършва функциите си. Може дори да предизвика усещане за физическа болка без явна причина. Възможно е да доведе и до храносмилателни проблеми. 

Как да управляваме емоциите си

Срамежливост 

Някои хора са по-срамежливи от други, дори и в ситуации, в които няма явна причина за срам. Постоянното усещане за срам може да доведе до потиснатост и трудност в общуването с други хора, което води до негативни взаимодействия в ежедневието. Срамежливостта влияе негативно на самочувствието и увереността, а това оказва огромно отрицателно влияние в обществения и професионалния живот. Срамежливостта в големи мащаби може да доведе до тревожност и безпокойство, които от своя страна могат да доведат до депресия, според 5minutecrafts.site.