Свободно време

5 грешки, които допускате, когато искате повишение

Как правилно да си поискате увеличение на заплатата

28.07.2022г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки иска увеличение на заплатата и със сигурност всеки смята, че го заслужава. Но дали шефът ви е на същото мнение? Когато искате повишение или увеличение на заплатата, трябва да сте добре аргументирани. Ако допуснете някои често срещани грешки, вероятността да не получите това, което искате е голяма. 

Хитър трик, който помага за повишаване на заплатата

За да поискате повишение или увеличение на заплатата, опитайте се да сте възможно най-обективни и убедителни без да правите следните грешки. 

Повдигате темата в неподходящ момент 

Подходящият момент за такава чувствителна тема е от решаващо значение за успеха ви. Когато става въпрос за пари, точният момент е много важен. Преди да поискате увеличение се уверете, че компанията ви не изпитва затруднения. Ако върви процес на съкращения, например, надали ще получите повишение. Запознайте се и с политиката на фирмата за възнаграждение на постиженията. Разберете дали се вписвате в тях преди да поискате повече пари.

Искате повишение без да представите причини защо го заслужавате 

Ако просто отидете при шефа си и му кажете, че заслужавате повишение, защото работите много, той може да ви отвърне, че не е сигурен в заслугите ви. Всеки човек е убеден, че заслужава повече и че работи много, но шефът му може да няма такива наблюдения. Когато искате повишение изложете аргументи за целта. Представете данни от свършената работа, докажете нагледно успехите си с фактически резултат. 

Какво никога да не казвате на шефа?

Давате лични причини като аргумент 

Ако мислите, че ще разчувствате ръководството, като поискате повишение, за да успявате да си плащате наема и сметките, грешите. Много хора са в подобно положение и това не би трогнало никого, що се отнася до заплащане. Уменията и постиженията са основата, върху която да стъпите в такива моменти.

Казвате, че работите извън работното време

Не очаквайте, че някой би ви дал златен медал заради това, че работите след работно време. По-скоро този навик би се възприел като несправяне с работата, отколкото с отдаденост и успешност. Не казвайте на шефа си, че работите допълнително и затова искате повишение. По-скоро покажете резултатите от тази извънредна работа, например, че екипът ви е успял да спечели нови клиенти с подходите си. 

10 качества, с които ще впечатлите шефа си

Изглеждате нещастни от работата си

Ако мрънкате и критикувате работата си и работодателя си, искането на повишение няма да сработи. Шефът ви по-скоро би ви попитал дали ще напускате и би се зачудил дали си струва да ви дава повече пари, след като сте така немотивирани. Вместо това покажете, че сте щастливи на работното си място и имате хъс за успехи и нови постижения. Това винаги прави добро впечатление.  

Коментирай