Свободно време

Най-красивите коледни базари в Европа

Насладете се на коледния дух и опознайте Европа

21.12.2022г. / 05 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на коледните и новогодишни празници все по-често ни се иска да се откъснем от ежедневието. Да забравим за миг за ангажиментите и да намалим темпото. Какъв по-добър начин да направим това от една така дълго чакана ваканция? В следващите редове ще ви представим някои от най-добрите коледни базари в Европа. Насладете се на тази виртуална разходка и ако имате възможност, направете я реалност. Ето ги и тях:

Базел, Швейцария

В Базел около 155 дървени къщички са разположени срещу фона на Стария град. Ще познаете пазара по красивите светлини, които разпръскват сияние наоколо. Величествено коледно дърво е разположено в историческия център, а пък декорацията е дело на местна легенда. Можете да си купите малки подаръци, да пийнете греяно вино и да се разходите около река Рейн. Не забравяйте да посетите Базел преди 23 декември, тъй като тогава пазарът се закрива.

10 малко познати факта за коледното дърво

Виена, Австрия

Макар че не е единствен, коледният пазар, разположен в замъка Белведере е предпочитан от местните. Докато си пийвате греяно вино, можете да се наслаждавате на невероятната барокова архитектура на замъка. Ако пък обичате красивите бижута – това място е точно за вас. На пазара намират място много местни бижутери, които предлагат ръчно правени изделия. Посетете го преди 26 декември и се потопете в атмосферата на Коледа.

Много интересни факти за Коледа

Талин, Естония

През последните шест века величествено коледно дърво заема мястото си всяка година на площада на кметството. Средновековната естонска столица, която има изглед към Балтийско море е домакин на ежегоден коледен пазар. Ако заплатите скромна сума, ще можете да се срещнете с Дядо Коледа в неговата къща, разположена на площада. Ако пък обичате подаръците, можете да си вземете вълнени изделия, или пък просто да хапнете наденички и да пийнете вино. За тези от вас, които са любители на сладките изкушения – горещо препоръчваме да опитате небезизвестните естонски джинджифилени бисквитки. Имате възможност да посетите пазара до 8 януари.

Вълшебни цитати за Коледа

Хелзинки, Финландия

Ако попитате финландците откъде идва Дядо Коледа, със сигурност гордо ще ви отговорят, че той е от тяхната страна. Това е и един от поводите на този празник да се отдава голямо значение. Според мнозина туристически гидове, това безспорно е един от най-добрите коледни пазари в Европа. Ако имате възможност, направете Хелзинки част от вашата коледна ваканция. Имате възможност да направите това преди 22 декември.

Тест: Кое новогодишно желание ще ви се сбъдне?

Единбург, Шотландия

Ще можете да се насладите на този прекрасен коледен пазар, разположен на фона на Единбургския замък. Няма никакъв начин да пропуснете това невероятно място, тъй като атмосферата му ще ви завладее. Вижте града отвисоко, като за целта се качите на Виенското колело. Ако пък предпочитате леда, можете да карате кънки, наслаждавайки се на архитектурата на 18 век. Опитайте местните деликатеси и се насладете на сгряващи алкохолни напитки. Пазарът приключва на 3 януари.

Изберете бисквитка и вижте какво ви носи декември

Копенхаген, Дания

Ако около коледните празници се озовете в парк Тиволи, със сигурност ще добиете усещането, че се намирате в неразкрито скандинавско село. Този 175-годишен парк е превърнат в коледен пазар с повече от 60 симпатични къщурки. Наоколо можете да намерите прекрасни места за настаняване. Проверете докога можете да посетите пазара, тъй като датата, до която продължава не е фиксирана.

Коментирай