Свободно време

6 типа личности, общуването с които ни вреди

Вижте кои са

12.01.2023г. / 14 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става дума за нагласата ни за живота, за себе си, всичко край нас може да ни окаже положително или отрицателно въздействие. Човекът е социално същество и като такова му се налага всеки ден да общува с различни като типаж хора. Те също оказват влияние върху нашето самочувствие и щастие. Понякога, когато в нас се наблюдава дисбаланс на емоциите, може да е трудно да осъзнаем, че този дисбаланс се дължи на определени хора, които ни вредят. Вижте някои от тях в следващите редове.

Хора с високо мнение

Може би няма човек, който да не е срещал личност, която не само има високо мнение по дадени теми от живота, но го заявява така, че сякаш друга гледна точка няма или сякаш чуждото мнение не е от значение. Хората с високо мнение обикновено обичат да дават непоискани съвети и рядко се съобразяват с чувствата на другите. Могат да бъдат нападателни, да се държат сякаш ви казват истини за живота ви, които вие не забелязвате, но всъщност с всичко това целят да повишат собственото си самочувствие.

7 неща, които пречат да постигнете щастие

Клюкарите

Те знаят всички пикантни подробности за живота на хората и нямат търпение да споделят тази информация с вас. Постоянният интерес към слухове и фалшиви новини обаче само носи повече негативизъм и влияе върху възприятието ви за живота, може дори да повлияе и на вашата увереност. Не забравяйте, че клюкарите споделят на други хора информация за вас, която може да ви уязви.

15 житейски ценности за повече щастие

Нарцистичните хора

Те могат да превърнат всеки разговор в тема за себе си. Нарцисистите обикновено говорят много и обичат да бъдат в центъра на вниманието. Те определено не са загрижени за живота ви, не ги вълнуват успехите ви, дори биха се опитали да ги омаловажат. Също така след прекарано известно време в компанията на такава личност може да се почувствате емоционално празни. Нарцисистите се държат така, сякаш емоциите ви не са достатъчно важни, така че ви използват, за да изразят себе си и да нахранят егото си.

Кои навици вредят на психичното здраве

Циниците

Циниците могат да внесат твърде много негативизъм в живота ви и да окажат негативно влияние върху вашето самочувствие и емоционална стабилност. Не очаквайте от тях да ви подкрепят, нито да се зарадват, когато имате с какво да се похвалите. Циниците са склонни да подкопават увереността на хората, карайки ги да се чувстват така, сякаш постиженията им не са нищо особено. А всичко това е защото те самите имат проблем със самочувствието.

Свързани статии

Емоционални вампири

Всеки познава по един такъв – колега, познат, приятел, роднина. Емоционалните вампири изчерпват нашата енергия. Обикновено те са манипулативни, „хранят“ се с негативни емоции и могат лесно да доминират над хората, но техните жертви трудно разпознават това. Емоционалният вампир създава в нас усещане за тревожност, ниско самочувствие.

Вечните критици

Те са мнителни към всеки и всичко и са способни да намерят недостатъци във всичко и всеки. Могат да подкопаят доверието ви, като дават непоискани съвети и предоставят обратна връзка, която всъщност не си заслужава да бъде разгледана. Лошото е, че ако това е ваш близък приятел или член на семейството, може да е трудно да не го приемете лично. Затова бъдете внимателни, защото критиците не само ще ви накарат да се съмнявате в себе си, но и могат да нанесат сериозни щети в живота ви.

По материали от brightside.me

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 1 година )
4uvala sum kakvo li ne za hora na koito viarvam mnogo , kakto i neobi4aini ne6ta za hora na koito ne viarvam nikak...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време