Свободно време

8 признака на токсична независимост

Не харесвате хора, които смятате за твърде нуждаещи се

17.03.2023г. / 17 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зависимостите никога не носят ползи за нас, без значение за какъв вид зависимост става въпрос. За оформянето ни като личности голяма роля играят събитията в живота ни, семейната и приятелска среда. Знаем, че не бива да допускаме в живота си влиянието на токсични хора, защото ни носят само разруха. Но какво да правим, ако страдаме от токсична независимост? Как да разпознаем дали сме токсично независими и това ни пречи да постигнем щастие? Вижте в следващите редове.

1. Изпитвате голяма трудност да поискате помощ – Вероятно през по-голямата част от живота ви се е налагало да разчитате на себе си и това разбира се е повлияло на вашето его. Когато сте твърде независими, това някой да ви предложи помощта си, би се отразило зле на самочувствието ви.

2. Предпочитате да правите всичко сами – Тогава не се учудвайте, ако дори близки хора са се отказали да ви съдействат. Дали пък вашето мото е това, че ако искате да бъде нещо направено както трябва, то трябва да разчитате само на себе си. Западно проучване изследва връзката между независимостта и самочувствието. Вероятно като други хора и вие получавате голямо удовлетворение, като правите нещата независимо.

8 знака, че е време да премахнете токсичните хора от живота си

3. Вие решавате всичко сами – Да взимаме мъдри решения за живота си е част от здравословната независимост. Това е важен знак за зрялост, но понякога дори и емоционално силните хора се нуждаят от мъдър съвет. Ако сте свръхнезависими, то вероятно рядко питате за мнение и смятате, че никой освен вас не знае какво е най-добро за живота ви.

4. Делегирането на задачи не е за вас – Без значение дали става въпрос за работа или живота у дома, токсичните независими хора трудно споделят отговорността с други. Толкова са свикнали да носят целия товар, че е немислимо да се доверят на някого. Но липсата на доверие може да се дължи и на много други причини, сред които ниско самочувствие, желание за контрол над другите и т. н.

3 типа нестабилно самочувствие

5. Гордеете се с това, че сте работохолик – Прекрасно е да покажете на другите, че сте надежден служител и на вас може да се разчита. Когато обаче има дисбаланс между личен живот и работа, всички аспекти на живота ви плащат цената за това.

6. Вие сте силно дистанцирани от другите – Това е още един признак за токсична независимост. Всеки има нужда от своето време за себе си, да се уедини, за да презареди енергийните си нива. Но желанието за свръхнезависимост често ви оставя най-малко на една ръка разстояние от другите. Имате своя начин да правите нещата и жадувате за пространство.

Грешки, които допускате, когато сте на 20 и за които ще съжалявате по-късно

Свързани статии

7. Не харесвате хора, които смятате за твърде нуждаещи се – Токсичната независимост ни прави по-малко съпричастни към другите. Това се дължи на факта, че смятате, че ако можете да направите нещо сами, да се справите с определена ситуация, то и другите трябва да могат да действат като вас. От друга страна обаче, бихте могли да предложите своята помощ, за да покажете колко силна личност сте.

8. Токсичната независимост може да има предистория и да е в резултат на трудно детство, проблеми в личните отношения – За съжаление, някои токсични връзки със семейството или любовен партньор, могат да създадат свръхнезависимост. Такива хора са склонни често да прикриват болката, емоциите, които изпитват, за да не ги приемат за слаби. За жалост, това поведение може да доведе до саботиране на личното щастие в бъдеще, както и да провали любовни връзки, които имат потенциал да се развиват.

Коментирай