Свободно време

УниКредит Студио представя „Светлината в мен“ – изложба на границата на видимото

Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио на пл. „Света Неделя“ № 7

13.04.2023г. / 11 52ч.
Михаела Лазарова
УниКредит Студио представя „Светлината в мен“ – изложба на границата на видимото

Има ли предел талантът? Може ли човек да усеща една картина, без да я вижда? Какъв е пътят на светлината – отвътре навън или има нужда от физически източник? Изложбата „Светлината в мен“ поражда много и разнообразни въпроси. И ролята на всяко изкуство е такава – да търси, да намира, да създава. Но когато художникът твори извън приетите граници, то всичко затихва и за зрителите остава само да усещат, без да търсят обяснение. Такава е изложбата „Светлината в мен“.

Стамен Карамфилов е роден през 1944 г. в Северна България. Иконописец, който дълги години работи по българските църкви и манастири като реставратор. През целия си професионален живот изучава стари техники и търси възможности да запази възможно най-дълго във времето произведенията, по които работи. Една от техниките, която изучава и доразвива е Енкаустиката. Позната още от времето на Леонардо да Винчи, е характерна с това, че се рисува с пчелен восък, в който са разтворени пигменти. Картините нарисувани в енкаустика не променят цвета си, не се напукват и не се окисляват, защото восъкът изолира пигмента, с който е нарисувана творбата от окислителите във въздуха. В същото време, изобразяването по този начин не е лесно, тъй като боите непрекъснато се нагряват до точката на топене на восъка и трябва да се нанасят бързо и няма възможност за ретуш, т. е. първият живописен слой е и последен.

„Светлината в мен“ показва 30 творби от два жизнени периода на художника – преди и след като губи зрението си. Авторът представя фигурална живопис и пейзажи, които паметта му е съхранила като природни картини. Майсторството на щрихите, вниманието към детайла и светлината, която сякаш сияе от картините, трудно могат да намерят обяснение, освен в будния дух на твореца. Изложбата „Светлината в мен“ е онова огледало за обратно виждане, което животът ни предлага без право на отказ, и в което усещаме невидимия път към себепознанието, откривайки собствената си светлина.

Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио на пл. „Света Неделя“ № 7 до 5-и май, всеки делничен ден между 10:00 и 18:00.

 

Коментирай