Свободно време

Идеи за семейни спа почивки през майските празници

Посетете Сапарева баня

02.05.2023г. / 11 45ч.
Мария Василева
Пейзаж от Сандански. Снимка: istock

Пейзаж от Сандански. Снимка: istock

Месец май е предвестник на лятото – дните стават по-дълги, прекарваме повече време на открито, а студената и мрачна зима е останала зад гърба ни. В нашата страна има много места, където можете да се насладите на релаксираща почивка, в съчетание с красива природа и чудни гледки. На децата такъв тип туризъм също им допада, тъй като често пъти в големите (и в по-малките) спа центрове има детски кътове, басейни, солни стаи или аниматори. Ако се чудите как да оползотворите почивните дни, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за майски ваканции, които можете да споделите с близки и приятели. Кой курорт да изберете?

Сандански

Този уютен град се намира в Югозападна България и е кръстен на известният революционер Яне Сандански. Според някои вярвания, именно в Сандански е роден и живял не кой да е, а Спартак – от тракийското племе меди. След като се настаните и се насладите на услугите, които предлага избраният от вас спа комплекс, можете да се разходите и да посетите някоя от историческите забележителности на града – градският парк, паметникът на Спартак, Роженски манастир, национален парк „Пирин“ и други. Според мнозина минералните води на Сандански имат лечебни свойства, особено при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, при гинекологични проблеми и др. Климатът и природните дадености на Сандански са подходящи за лечение и на астма.

Вършец

Този град се намира в Северозападна България и е разположен в подножието на връх Тодорини кукли. Вършец възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението. Това се предполага тъй като там са открити останки от развалини на римски бани. Във Вършец се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, както и на опорно-двигателния апарат. Можете да съчетаете балнеолечението с разходки в природата, тъй като градът е разположен сред обширни гори. Можете да се разходите в Слънчевата градина, да посетите общинския музей, както и района около града, който носи името „Пътеката на здравето“.

Хисаря


Град Хисаря се намира в Южна България, под южните склонове на Средна гора. Пролетта е топла, така че ще можете да се радвате на прекрасното време и да прекарате дълги часове на открито. В Хисаря има цели 22 минерални извора, 16 от които напълно естествени. Лечебната вода може да се използва и за питейно лечение. Освен на спокойна спа почивка, можете да се насладите и на уникалната природа, като се разходите в някой от красивите паркове на града. Те се славят с това, че са дом на около 300 растителни вида, заемащи цели 100 хектара площ.

Сапарева баня

В Сапарева баня се намира единственият в Европа гейзер-фонтан, с температура на водата 103 градуса. Разположен е в центъра на града, а около него има обширен градски парк. Ако пък искате да похапнете, можете да го направите в ресторанта, разположен съвсем наблизо. В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много находки, доказващи, че този район е бил населяван още през ранния неолит. Първите обитатели на това селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Ако пък сте любители на планината, именно от Сапарева Баня можете да започнете вашия преход. От града тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Боровец, Ресиловски манастир и Рилски манастир.

Снимки: istock

Коментирай
Здраве и красота