Свободно време

Едни от най-подходящите цветя за сватбена декорация и булчински букет

Красиви и ароматни

14.09.2023г. / 10 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сватбата е един от най-специалните моменти в живота на двама влюбени, които са решили да споделят живота си като брачна двойка. Без значение през кой сезон е планирана една сватба, дали ще е пищна или с по-малко гости, дали ще е морска, в планината и т. н. цветята са важна част от нея. Без тях не може! Избираме ги според идеите ни за сватбено тържество, любими цветове, акценти в роклята на булката. Но знаем, че цветята имат и символно значение.

Към булчинския букет или декорацията няма да забравим да добавим малко розмарин или маслинови клонки, защото не само добавят повече красота в зелено, но също носят и благополучие.

Вижте кои са едни от най-добрите цветя за декорация и букет за вашия празник.

Божур

Тези разкошни буйни цветове в китайската култура са символ на богатство и често са бродирани върху дрехите на булката и включени в сватбената декорация. В Корея пък божурите представляват семейно щастие и страст и се използват за булчински букети, но и за бутониерата на костюма на младоженеца.

Растения, които намаляват влагата в дома

Рози

Те са символи на любов и плодородие и играят важна роля в сватбите в Гърция например. Гостите хвърлят по двойката розови листенца и ориз за просперитет. В много други страни листенца от рози често се хвърлят по двойките, напускащи церемонията, отново, за да се поканят любовта и изобилието в живота на младоженците. Розите са и едни от най-подходящите цветя за булчински букет и декорация на празненството. Тук може да прочетете повече за значението на различните цветове рози.

                                                                      Снимка: istock

Жасмин

Често може да се види в хавайските сватби, където булките носят букет или по себе си местен бял жасмин. В Индия гостите на сватбата получават малки гирлянди от жасмин, които да увият около китките си или да сложат върху главата си. Жасминът е символ на чистота, любов, а ароматът му се смята за афродизиак.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Лавандула

Ирландските булки традиционно носели тази ароматна билка като символ на преданост. Освен това се смята, че ароматът тушира безпокойството и насърчава доброто настроение според ароматерапията. Ароматът и цветът на лавандулата символизират лукс, успех, изящество, любов. Често се засажда в градините около дворци и замъци. Ако планирате лятна сватба, знайте че комарите не харесват аромата на лавандула, но пчелите и осите – да.

Свързани статии

Момина сълза

Кейт Мидълтън носеше на сватбата си малък красив букет, в който имаше и момини сълзи. Те са традиционни сватбени цветя, символизиращи чистотата и щастието и се смята, че са посветени на Остара – немската богиня на пролетта и плодородието.

Гардении

В Таити всяка разновидност на бялото, ароматно цвете е символ на любов и чистота. В различни цветове (розово, червено, кремаво, синьо), гардениите често се използват за сватбени церемонии поради своята красота и символика. Те също така предават радост и чистота в най-важния ден за двойката. Гардениите са чудесни за булчинския букет или за украса на пространството, в което ще е тържеството.

Коментирай