Свободно време

Програмата на Театър „София“ за март

27.02.2024г. / 17 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock


РАЗВРАТНИКЪТ

от Е. Е. Шмит
режисьор Стоян Радев
превод Снежина Русинова-Здравкова
сценография Никола Тороманов
костюми Елис Вели
композитор Виктор Стоянов

Участват: Ириней Константинов, Лилия Маравиля, Петя Силянова, Симона Халачева/Елеонора Иванова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Стефан Кондров (гост)
Как могат да се дават вечни обещания в един преходен свят – възкликва философът Дидро, който е главният герой в пиесата на Ерик-Еманюел Шмит. Ако продължим в този дух, можем да попитаме какво въобще си струва да се прави, при положение че всичко е така нетрайно. Столетия наред човек се опитва да намери стабилна, непроменлива основа, върху която да гради живота си, постоянен център, в чиято орбита да установи неговия смисъл. Това усилие обаче често прераства в обикновен фанатизъм и нищо повече. Но спасение ли е фанатизмът? И ако не е, какво друго ни остава? Да се отдадем на униние и мъка? Не.
Можем да бъдем парадоксално смели и да прегърнем превратната съдба, да не осъждаме промените, да иронизираме успехите, да не се потискаме от провалите и да вярваме в истината на смеха и целувките. Спектакълът, който имах удоволствието да режисирам, ни окуражава в тази посока.
Стоян Радев – режисьор
*По време на представлението се прожектират субтитри на английски език.
За най-добра видимост на субтитрите, препоръчваме да закупите билети на Балкон.
**В ролята на Анжелик се редуват актрисите Симона Халачева и Елеонора Иванова.

СКРИТИ ЛИМОНКИ

от Джоана Мъри-Смит
режисьор Николай Поляков
превод Златна Костова
сценография Петя Боюкова
композитор Михаил Шишков-син
Хореограф Ангелина Гаврилова
Участват: Ангела Канева, Дениза Павлова, Мила Банчева, Милена Живкова, Неда Спасова и Станка Калчева (гост); глас зад кадър Пламен Манасиев
Повече информация очаквайте скоро!
 

ПЕРФЕКТНИ НЕПОЗНАТИ

от Паоло Дженовезе
режисьор Стайко Мурджев
превод Нева Мичева
сценография Никола Налбантов
композитор Петър Дундаков

Участват: Лилия Маравиля, Елеонора Иванова, Мартин Димитров, Мила Банчева, Михаил Милчев, Неда Спасова, Пенко Господинов (гост), Юлиян Малинов
Драматургичният текст на Паоло Дженовезе – „Перфектни непознати“ е интересен не поради успешната му кино-версия, нашумяла преди няколко години, а заради сложните и неочаквани взаимовръзки между персонажите, извеждащи съвременни, но и неочаквани теми, които се отнасят към житието на модерния човек.
Може би телефонът, като феномен в живота ни, крие голяма опасност и тя е, че е
способен лесно да ни съблазни да му доверим тайните си, но без никаква гаранция за съхранението и опазването им.
Човекът е като магическо ковчеже с тайни и тези тайни може да са както скъпоценни бисери, така да се окажат невиждани нещастия или жестоки оръжия.
Човекът е кутия на Пандора с няколко дъна. И трябва да можем да носим отговорност за любопитството си и последиците от него, когато решим да я отворим. Илюзия е, че познаваме някого, било то и най-близкия до нас. Не можем да познаваме напълно някого, както не е възможно да познаваме вселената изцяло.
Стайко Мурджев – режисьор
В спектакъла звучат гласовете на актьорите: Сава Пиперов, Симона Халачева, Юлиян Рачков, Пламен Манасиев, Невена Калудова, Николай Димитров – Коки, Димитър Ангелов
 

ТИРАМИСУ
от

Йоанна Овшанко
режисьор Николай Поляков
превод Марияна Минковска
сценография и костюми Огняна Серафимова
асистент по костюмите Искра Петкова
видео Евгения Сърбева

Участват: Лилия Маравиля, Силвия Петкова (гост), Йоанна-Изабелла Върбанова/Мила Банчева, Ангела Канева, Лора Мутишева, Неда Спасова, Елеонора Иванова
Йоанна Овшанко е родена през 1974 г. Засега има само една пиеса – „Тирамису“, която е поставена за първи път в Лаборатория за драма/Студио Буфо във Варшава през 2005 г. с режисьор Алдона Фигура и се играе с голям успех и до днес. Пиесата е плод на лични преживявания на Овшанко като рекламен агент – работила е три години в мощна агенция и познава този нов модерен начин на живот. Разкрива по интересен начин виртуалната реалност, която се опитва да замени личния живот, вкусове и предпочитания на хората. Седем млади, успели, силни и красиви жени водят своята битка за успех в< обществото като зрителите стават свидетели и на най-интимните им изживявания, съпреживяват сблъсъка на личността и наложените обществени правила за успех, реализация, норми за щастие.

Режисьорът Николай Поляков – майстор на аналитичната трактовка на класически и съвременни текстове в тандем с младата, но вече утвърдена сценографка Огняна Серафимова (номинация Икар 2012) се доверява на седем млади и заявили таланта си актриси – Лилия Маравиля, Лора Мутишева, Мила Банчева/Йоанна-Изабелла Върбанова, Силвия Петкова, Ангела Канева, Неда Спасова и Елеонора Иванова, които ще разкрият интересните истории на своите героини, ще омайват с красотата си и вълнуват с неочакваните интимни изживявания и със сигурност ще поднесат сладко тръпчивия вкус на сладкиша, дал името на пиесата и постановката.
*По време на представлението се прожектират субтитри на английски език.
За най-добра видимост на субтитрите, препоръчваме да закупите билети на Втори Балкон.
**Дария Симеонова временно не участва в представлението. В ролята на Manager ще гледате Ангела Канева.
***В ролята на Creative се редуват актрисите Мила Банчева и Йоанна-Изабелла Върбанова.

КАШОНЪТ

от Клеман Мишел
режисьор Калин Ангелов
превод Наташа Колевска
сценография Никола Налбантов
композитор Георги Георгиев – Антика

Участват: Елеонора Иванова/Симона Халачева, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Николай Димитров, Юлиян Малинов, Юлиян Рачков, Владимир Матеев (гост)

„Кашонът“ е модерна ексцентрична комедия, в която с младежка енергия и ентусиазъм задъханият ритъм на ситуациите поражда верига от прибързани и нелепи действия, заплетени взаимоотношения и невъзможност на персонажите да се справят с възникналите вследствие на това проблеми.
Решен в духа на импровизацията, спектакълът е своеобразен микс от чувства и действие. Формата е изградена изцяло на музикален принцип, структурирана по логиката на джаз импровизациите.
Атрактивно, спонтанно и заразително зрелище – огледало на забързаното ежедневие, което ни обгръща. Останали без дъх се питаме: „Наистина ли трябва да успяваме да се справим с всичко „на всяка цена“?
Калин Ангелов – режисьор
*По време на представлението се прожектират субтитри на английски език.
За най-добра видимост на субтитрите, препоръчваме да закупите билети на Балкон.
**В ролята на Марин се редуват актрисите Симона Халачева и Елеонора Иванова.

ИГРИ В ЗАДНИЯ ДВОР

от Една Мазия
режисьор Николай Поляков
превод Жозеф Бенатов
асистент-режисьор Боян Арсов
сценография Петя Боюкова
хореограф Александър Манджуков
композитор Емилиян Гацов – Елби

Участват: Елеонора Иванова, Даниел Кукушев (гост), Денислав Маринчев (гост), Димитър Стойнов (гост) и Рафаел Бижев (гост)
История по действителен случай, която разказва за сблъсъка между желанията, страстите, младежкия порив, сдържаност и невъздържаност на подрастващи детски умове. Какво може да се случи в задния двор, когато 15-годишната Двори, загубила на 5 години своя баща, среща четири момчета?
Тя търси предизвикателства и опасности в най-тъмните места. Люшка се между детска наивност, сексуален порив, наивна романтичност, объркани страсти в търсене на липсващи в детството ѝ обич и внимание.

Страхът от изоставяне сякаш я подтиква към на пръв поглед детска невинна игра с четирите момчета. Но тази игра няма ли да се превърне в съдбовен жезъл за тях или да доведе до престъпление? И кой ще е виновен? Дали ако едната страна е невинна, другата непременно е виновна?
Пиесата „ИГРИ В ЗАДНИЯ ДВОР“ на авторката Една Мазия е пълна с обрати. Тя не обвинява едната или другата страна в конфликта, докато разказва за оттласването от детството към порива на бушуващите тийнейджърски страсти. Истината е в постоянен разрез с представите на зрителите.

„И макар да съм се отдалечил във времето от тези страсти, почувствах странна увереност, че разбирам и мога да разкажа интересно този сюжет“, споделя режисьорът на представлението Николай Поляков. „Никога няма да разгадая докрай как се случва обвързаността ми с един текст. Понякога като внезапно влюбване, друг път трудно – като навлизане в непозната местност без нито една насочваща табела“, пояснява той.
Новото експресивно лице на българското кино Елеонора Иванова, която е част от трупата на Театър СОФИЯ, е в образа на момичето с разпилян детски ум – Двори.
                                                                                                 

НЯМА ДА ПЛАТИМ! НЯМА ДА ПЛАТИМ!

от Дарио Фо
режисьор Теди Москов
художник Свила Величкова
композитор Антони Дончев

Участват: Мила Банчева/Неда Спасова, Михаил Милчев, Невена Калудова, Николай Върбанов, Пламен Манасиев, Сава Пиперов (гост), Юлиян Малинов, Юлиян Рачков

НЕ ВИ ЛИ СЕ Е ИСКАЛО поне веднъж в живота си ДА НЕ ПЛАТИТЕ? Е, днес не се плаща! За нищо, т. е. за всичко… Можеш да си вземеш от магазина, каквото си поискаш. Такава мълва тръгва из квартала и хората вкупом щурмуват супермаркета. Но… Какво ще си избереш, ако имаш само еднократна възможност да го вземеш без да плащаш, а и дали ще го има в супера? Ако го няма, с какво ще го заместиш? „Философски“ въпрос за смисъла на притежанието…

Това ми е най-голямата грешка като режисьор – въобразявам си, че правя от плиткото дълбоко. Тук не е така, представлението е доста забавно и не натежава с тежки метафори. Ще платят ли „купувачите“ това което са отмъкнали, или за това, че не са го взели на аванта ще видите в едно от най- смешните ми представления, изпълнено превъзходно от едни от най-смешните артисти, с които съм работил. А какво ще направи полицията, изпратена да арестува обирджиите? Дали ще ги „закопчае“, или ще застане на тяхна страна? Елате и вижте!
Теди Москов – режисьор
*В ролята на Маргарита се редуват актрисите Мила Банчева и Неда Спасова.
 

НЕВИННО МАЛКО УБИЙСТВО

от Жан-Пиер Мартинез
режисьор Надя Панчева
превод Михаела Кацарова
сценография Ясмин Мандели
композитор Милен Апостолов

Участват: Дениза Павлова, Неда Спасова, Пламен МанасиевПредставлението е „черна комедия“, която разплита сложен любовен четириъгълник между две приятелски семейства. Една невинна шега ще въвлече героите във вихъра на неконтролируем сюжет, който ги пренася от тиха вечер у дома до сюрреалистична и опасна ситуация.
„Разкриват се поредица от ситуационни фрагменти, заплитащи се около темите за ревност, моногамията в брака на модерното европейско семейство и един фикционален сюжет, роден от наранено мъжко его. Жанровата смесица от съспенс, черна комедия и хорър създава специфичен характер на постановката, изследвайки докъде можем да стигнем, когато сме предадени от най-близките си.“ – споделя младият режисьор Надя Панчева.
„На сцената, както и в живота, винаги съм очарован как малките лъжи могат да предизвикат събития, водещи до опустошителни последици. Особено в двойка, ако лъжите на единия разкриват тайните на другия.“ – сподели за Театър София Жан-Пиер Мартинез.
*Дария Симеонова временно не участва в представлението. В ролята на Ева ще гледате Дениза Павлова.
 

ФЕЯТА ОТ ЗАХАРНИЦАТА

от Катя Антонова
режисьор Елза Лалева
сценография Петя Караджова
композитор Мира Искърова

Участват: Йоанна-Изабелла Върбанова, Елеонора Иванова, Мила Банчева, Николай Върбанов, Николай Димитров, Юлиян Малинов, Мартин Петков (гост)
Превръщането на една популярна детска книга в театрално представление, за мен беше голямо приключение. С всичките му трепети на възторг, боязън, омайвания, разочарования, нови очарования, открития, уроци, полети и паданици… Исках да се оттласна от книгата за Феята Ванилия и същевременно да съм вярна на авторката и духа ѝ. Искаше ми се да се получи спектакъл за приключението порастване. За Филип и Ванилия и техния леко критичен поглед към света на възрастните. За копнежа по приятелство, яснота, справедливост... за крилата от вдъхновение, които са ти нужни. За вдъхновението, което феите даряват. За траекторията на духа, която всеки може да си очертае... стига да си е намерил ФЕЯ.
Елза Лалева – режисьор


ЧУДНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ПИНОКИО

от Карло Колоди
режисьор Елза Лалева
сценография Петя Боюкова
композитор Мира Искърова
мултимедия Албена Баева
хореограф Филип Миланов

Участват: Ангела Канева, Даниел Кукушев (гост), Дениза Павлова, Димитър Стойнов (гост), Йоанна-Изабелла Върбанова, Михаил Милчев, Николай Димитров, Юлиян Рачков

Талантливият кукломайстор Джепето е човек на изкуството! С обич и майсторлък, той сътворява своя мечтан син от едно странно, игриво дърво. Нарича го Пинокио, а той се оказва творба с характер. Истинска „дървена глава“ – вироглав, немирен, любопитен и толкова наивен, че не различава доброто от лошото.
Децата трябва да ходят на училище, но Пинокио не ще и не ще… Избягва и поема по трудния си път на скитащо дървено човече, сблъсквайки се с какви ли не неприятности. Пинокио копнее да е истинско момче и в преживелиците си открива какво е да си жив. Проумява каква сила е обичта. Докосва се до вълшебствата на добротата. Неговата закрилница – Феята със сините коси, му показва и някои неприятни и срамни черти на характера – например лъжата. Един верен говорещ щурец го съпровожда и съветва в опасните моменти, а те не са малко.
Чудните приключения на Пинокио са вълнуваща приказка за „вчовечаването“, която италианският писател Карло Колоди е разказал преди повече от 140 години.
Дали стана истинско момче немирникът Пинокио? Да съпреживеем приключенията му – В ТЕАТЪРА!
Елза Лалева – режисьор

 

ОЛД СЕЙБРУК И ПОСЛЕДНИЯТ СТРАСТЕН ЛЮБОВНИК

от Уди Алън и Нийл Саймън
режисьор Николай Поляков
превод Матей Тодоров, Милена Сотирова
сценография Юлияна Войкова-Найман

Участват: Йоанна-Изабелла Върбанова/Симона Халачева, Лора Мутишева, Мила Банчева, Николай Антонов (гост), Николай Димитров, Пламен Манасиев, Владимир Матеев (гост), Ангела Канева, Лилия Маравиля, Милена Живкова, Юлиян Рачков
Две пиеси от най-успешните световни драматурзи днес – Уди Алън и Нийл Саймън са на сцената на Театър „София“. Две комедии, вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака. Смешни, проникновени пиеси за това как двойките изпадат в криза, къде бягаме от собствените си комплекси, възможно ли е да обичаме само един партньор…
„Олд Сейбрук“ от Уди Алън и „Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън ни забавляват с куриозните преживявания на влюбени ексцентрици, попаднали в комични и абсурдни ситуации.


ПОКАНА ЗА ВЕЧЕРЯ

от Оля Стоянова
режисьор Тея Сугарева
сценография Каролина Далкалъчева
композитор Александър Костов

Участват: Дениза Павлова, Ивайло Герасков, Мартин Димитров, Пламен Манасиев, Владимир Матеев (гост)
Всичко трябва да е на ниво – тристепенно меню, официално облекло, никой да не закъснява. И да се държим…
Зад всички тези правила и ритуали обаче все повече прозират разстоянията между хората. „Покана за вечеря“ е история за близостта, за взаимоотношенията, които се разпадат, за лекотата, с която свикваме с другите и ги приемаме като част от общата картина.
А общи картини няма. Близостта не е въпрос на разстояние. Нито една история не е веднъж завинаги разказана. Ако гледаме на хората като истории – никога не можем да сложим точка, защото всеки следващ разказвач продължава да добавя нещо от себе си. И единственото, което може да ни спаси от острите ръбове във взаимоотношенията, е да продължаваме да си говорим.
„Всички тези безсмислени правила, лъжички, вилички, кристални чаши нямат никаква друга функция освен да ни губят времето, за да не мислим за същественото. И да не си даваме сметка, че никога не сме били истински, истински щастливи...“, казва един от героите в „Покана за вечеря“.
И така – добре дошли. Вечерята е официална. А малко истина няма да ни навреди.
Оля Стоянова – автор
*Дария Симеонова временно не участва в представлението. В ролята на Наталия ще гледате Дениза Павлова.

ГОСПОЖА МИНИСТЕРШАТА

от Бранислав Нушич
режисьор Недялко Делчев
превод Катя Йорданова
сценография Петър Митев
музика Калоян Димитров

Участват: Лилия Маравиля, Лора Мутишева, Мартин Димитров, Милена Живкова, Невена Калудова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Петя Силянова, Росен Белов, Симона Халачева, Юлиян Малинов, Юлиян Рачков, Румен Троев (гост)


„Госпожа Министершата“ е написана от Бранислав Нушич през 1931. В средата на Голямата Депресия. Среда, която Балканите по ред исторически, културни и геополитически причини като че ли никога няма да напуснат. Все е криза, все няма, все сме прецакани и зли. Поне не сме грозни. И почти не сме мръсни. Или така си мислим. И все мечтаем, ако даде Господ, ние да водим бащина дружина, да оправим държавата. И то за „нула време“. Това което други народи, при други обстоятелства са постигали за век, ние го вършим за „петилетка“. И я свършваме като кучето на нивата. Джаста-праста. През куп за грош.
Нашата героиня, Министершата, като в сън се събужда един ден с незакърпените си гащи и докато се чуди как да свърже двата края, иронията на случайността я изплюва в министерските селения. И се започва все същата приказка за стълбата…
Недялко Делчев – режисьор
*Дария Симеонова временно не участва в представлението. В ролята на Дара ще гледате Лора Мутишева.
 

Коментирай
Здраве и красота