Здраве и красота

5 неочаквани признака, че здравето на червата е влошено

Скрити симптоми, свързани с възпаления в червата и недобро състояние на чревните бактерии

30.12.2022г. / 15 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на червата е от първостепенно значение за цялостното здраве на организма. Ако червата ви не работят добре и не са в добро състояние, това ще се отрази пряко или косвено на други органи и системи. Понякога симптомите са толкова неочаквани, че не бихте предположили, че проблемът идва от червата.

Диета при раздразнени черва

Кои са скритите и неочаквани признаци, че червата ви не работят добре?

1. По-раздразнителни сте от обичайното.

Гладът може да ви направи раздразнителни и реактивни. Но състоянието на червата ви също може да предизвика нервност без да се чувствате гладни. Червата са много богато снабдени с нервни клетки и окончания, които постоянно изпращат сигнали към мозъка. Ако чревната флора не е в добро състояние или има скрито тлеещо възпаление в червата, това се отразява на емоционалното ви състояние. Може да се чувствате раздразнителни без видима причина.

2. Силна умора.

Когато червата не са в добро състояние, те не могат да абсорбират хранителните вещества и да ги трансформират в необходимите ресурси за енергия, от които тялото има нужда. Недобрата абсорбация на хранителните елементи може да доведе до липса на енергия и изтощение, които видимо нямат обяснение.

5 заболявания, които имат връзка с червата

3. Главоболие.

Проблемите с червата могат да предизвикат главоболие. Причината отново е неправилното и недостатъчно абсорбиране на хранителните елементи. Според изследване, публикувано в The Journal of Headache and Pain, цитирано от realsimple.com съществува връзка между главоболието и възпаленията в червата, наречено „коремна мигрена“.

4. Сърбеж навсякъде по кожата.

Кожата е сложен орган, който е свързан с всяка точка от тялото. По кожата могат да се появят множество отражения, предизвикани от вътрешни скрити проблеми. Възпаленията в червата и влошените им функции могат да предизвикат сърбеж по кожата навсякъде по тялото. Здравето на бактериите в червата е от изключително голямо значение за състоянието на кожата. Ако червата не работят добре има вероятност това да даде отражения по кожата, например лющене, пърхот, сърбеж, зачервявания, пъпки.

7 начина да балансираме червата

5. Лош дъх.

Много хора погрешно смятат, че лошият дъх се предизвиква само от определени храни или недобра хигиена на устната кухина. Всъщност състоянието на храносмилателния тракт играе съществена роля за това. Ако има скрити възпалителни процеси в червата или стомаха, това може да предизвика поява на лош дъх без видима причина.

* Статията има само информативен характер. При съмнения за здравословни проблеми потърсете консултация с лекар специалист.

Коментирай