Свободно време

Тези 4 съвета ще ви направят по-богати

Финансови препоръки от експерти

20.03.2024г. / 14 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Финансите са може би един от най-необходимите ни „ресурси“ в съвременното общество. Повишаването на качеството на живот и високите жизнени стандарти ни дават възможност да печелим достатъчно, за да удовлетворяваме не само основните си битови нужди, но и да се възползваме от редица удобства.

Ако все пак не успявате да менажирате добре парите си, в следващите редове ще ви споделим няколко съвета от специалисти как да направите това. 

Освободете се от ограничаващите си вярвания относно парите

Според авторката и финансов съветник Ан-Лайз Уелт, първата стъпка към постигането на богатство е да вярвате, че го заслужавате. В статията си „Как да изградите богатство, когато не идвате от богата фамилия“, тя пише, че изграждането на мислене за пари е от решаващо значение.

Това означава да вярвате, че богатството е достъпно за вас и да вярвате, че сте достойни за богатство въпреки системите, предназначени да го пазят от вас. Без този умствен стремеж другите стратегии са спорни“, обяснява тя. Изграждането на мислене за пари започва с умишленото напомняне за изобилието от ресурси и възможности около нас.

Съветът, който ще ви донесе богатството е да си напомняте всеки ден, че заслужавате богатство. Започнете, като забележите негативните си мисловни модели, свързани с парите и ги заменете с по-положителни. Бавно ще се научите да очаквате изобилие и да преформулирате поведения, които подпомагат растежа ви. Когато го направите, ще можете да кандидатствате за работа, да преговаряте за заплащане или да поискате повишение, или пък това, което смятате, че заслужавате на работното място.

Свързани статии

Направете си фонд за спешни случаи

Един от най-добрите начини да започнете да спестявате е да заделите малко пари като спешен фонд за неочаквани разходи. Това споделя авторката Киара Тейлър. В статията „5 лесни начина да поемете контрола върху личните си финанси“, Тейлър пише, че трябва да се стремите да имате поне 1000 долара (около 1800 лева) във вашия фонд за спешни случаи, особено ако тепърва започвате да спестявате или все още изплащате кредит.

Тейлър обяснява, че спешният фонд може да облекчи стреса, свързан с парите.

Първо, това ви дава психологическата безопасност да запазите спокойствие по време на стресови ситуации като уволнение или глобална рецесия.

Второ, в случай че се сблъскате с личен спешен случай, като ремонт на превозно средство или операция в последния момент, ще имате едно нещо по-малко, за което да се тревожите.

И накрая, това ще ви помогне да изградите дисциплина за редовен бюджет и ще ви държи по-наясно с финансовото ви състояние.

Свързани статии

Винаги определяйте краен срок на вашите финансови цели

Постигането на вашите цели е по-лесно, когато си поставите реалистичен график за постигането им. В статията „Завръщане у дома. Използвайте това време, за да поемете контрола над финансите си“, финансовият експерт Боби Ребел казва, че „колкото по-конкретни сте относно това, което се опитвате да постигнете, толкова по-лесно ще бъде да се придържате към целите си.“

Като първа стъпка започнете, като се запитате дали графикът ви е реалистичен предвид текущото ви финансово състояние. Ако не е, можете да удължите периода или да потърсите начини да спечелите повече пари (като например чрез странична работа).

Свързани статии

Планирайте какво ще правите с вашия празничен бонус 

Ако сте получили бонус в края на годината или в друг период, може да се изкушите да го изразходите за пътуване в края на годината, подаръци или друга импулсивна покупка.

Опитайте се да практикувате сдържаност и да направите план за тези пари; помислете къде те ще имат най-голямо въздействие. Може би сте близо до изплащането на заема за автомобил и този допълнителен тласък може да ви помогне да стигнете до финалната линия. Или пък имате продължителен дълг по кредитна карта, който ви струва стотици лихвени такси месец след месец. Разумното използване на тези пари сега може да се изплати в дългосрочен план и да ви помогне да спестите.

Източници, използвани в материала: fortune.com ; hbr.org (Harvard Business Review).

Можете да вземете участие в анкетата ни:

Кой разпределя бюджета във вашето семейство?

Аз.
50%
Съпругът ми.
14%
Заедно разпределяме парите.
36%
Общо 36 гласа
Виж всички Анкети

 

Коментирай