Свободно време

Какво всъщност е ретрограден Меркурий и какво да правите, когато настъпи

Възползвайте се от силата на полускъпоценните камъни 

12.04.2024г. / 14 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напоследък стана модерно ние, жените, да обвиняваме за лошото си настроение „ретроградния Меркурий“. Но какво всъщност означава това понятие и наистина ли това явление може да има толкова силно влияние върху нас?

В следващите редове ще се опитаме да разберем.

Какво е ретрограден Меркурий? 

Въпреки че може да не знаят, но когато хората говорят за ретрограден Меркурий, те имат предвид действителен научен феномен. На планетата Меркурий са ѝ необходими 88 дни, за да обиколи Слънцето, докато на Земята са необходими 365 дни. Тъй като Меркурий се движи много по-бързо от Земята, двете планети ще бъдат в една и съща част на небето по едно и също време (около три или четири пъти годишно).

Свързани статии

Ретроградният Меркурий всъщност е оптична илюзия

Меркурий всъщност не обръща орбитата си и не се движи назад. Планетите винаги обикалят около Слънцето в една и съща посока. Ретроградността на Меркурий е просто оптична илюзия, причинена от това, че Меркурий за кратко изпреварва Земята в орбитата си около Слънцето.

Представете си две коли по магистралата, движещи се в една и съща посока в различни ленти. Ако едната кола се движи по-бързо от другата, по-бавната кола ще изглежда, че се движи назад от гледна точка на човек в по-бързата кола, въпреки че по-бавната кола все още се движи доста бързо в същата посока.

В известен смисъл е подходящо да се каже, че ретроградният Меркурий е оптична илюзия, като се има предвид, че този транзит засяга възприятието.

Свързани статии

Кога се случва ретрограден Меркурий? 

Тъй като Меркурий се движи около четири пъти по-бързо от Земята около слънцето, илюзията, че планетата се движи назад се случва на всеки три до четири месеца и продължава около три седмици. Тази година това е на:

  • от 1 април до 25 април;
  • от 5 август до 28 август;
  • от 26 ноември до 15 декември.

Какво общо има ретрограден Меркурий с астрологията?

Астрологията е нещо като метафора на това, което се случва в небето. Всяка планета е определена като пазител на определена част от живота ни. Меркурий управлява области като комуникация, транспорт, данни, информация, графици, общуване, приятелства и флирт. Когато се случи ретроградността, като че ли се движим с пълна пара напред и след това изведнъж нещо ни подсказва, че е по-добре да се върнем назад. Сякаш някой рязко натиска спирачките на нашия прогрес. По същество областите от живота, които Меркурий управлява, вървят на обратно – ето защо може да се наложи да преработите графика си.

Свързани статии

Как ретроградният Меркурий влияе на различните астрологични знаци? 

Планетата Меркурий управлява Близнаци и Дева, така че тези знаци често ще усещат този феномен повече от други. Засегнати са също Телци и Везни, когато управляващата им планета Венера ретроградира на всеки 18 месеца. Дори Раците и Лъвовете, които се управляват от Луната и Слънцето, се влияят от слънчевите и лунните затъмнения. Всяка година Меркурий също минава ретроградно през определени знаци и ако това е вашият, то тогава ще получите някои допълнителни уроци.

Свързани статии

Какво трябва да правите по време на ретрограден Меркурий? 

Въпреки че хората често се оплакват от ретрограден Меркурий, оказва се, че този период също така може да е и богат на възможности. Специалисти съветват да блокирате всички хора, които не харесвате; да ремонтирате колата си; да обърнете внимание на назряващото напрежение с приятели. Отпуснете се.

Използвайте това време на объркване, за да направите пауза и да помислите. Определете областите в живота си, които може да се нуждаят от промяна след края на ретроградността.

Астрологично погледнато, сега не е моментът да вземате важни решения. Почистете електронните устройства, автомобилите си или личното си пространство с лавандула (или спрей от свежа органична лавандула). Твърди се, че лавандулата отваря гърлената чакра, която управлява комуникацията. Медитирайте, за да достигнете състояние на мир, което дори ретрограден Меркурий не може да разклати.

Дръжте наблизо цитрин или лапис лазули – това са лечебни кристали, за които се смята, че помагат при комуникацията. Водете си дневник, за да отразявате какво чувствате.

Коментирай