5 навика, които убиват женското самочувствие

Твърде критични сме към себе си

21.05.2024г. / 12 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Толкова много неща се отразяват на самочувствието ни. Физическата форма, в която се намираме, дрехите, които обличаме, гримът и прическата ни, финансовото ни състояние и още, и още много значими и не толкова детайли от нашия начин на живот. Някои от тези фактори обаче могат да действат съсипващо на нашата увереност и да я сравнят със земята. А когато страдаме от липса на достатъчно самочувствие, това се отразява на всеки аспект от живота ни, както личен, така и професионален.

Има някои токсични навици, които убиват самочувствието ни и които са характерни основно за дамите, но и господата също могат да се припознаят в тях. Вижте кои са те.

Социалните мрежи

Едва ли има човек, който да няма профил в поне една-две социални мрежи, а повечето от нас имат в доста повече. Няма нищо лошо, това е част от нашето съвремие. Но наред с развлечението и забавлението в социалните мрежи, се натрупва и много негативна енергия. Тя се появява вследствие на непрекъснатото сравнение на нашия начин на живот с този на хората, които следваме. В по-голямата си част те са или инфлуенсъри или пък известни артисти (или и двете заедно), и колкото и да са ни симпатични, те не живеят като нас и ние като тях.

Стандартът на живот може да е много по-различен, условията също. Но скролвайки из безбройните профили ние имаме чувството, че те живеят съвършен живот, а ние не. И това усещане се засилва с всеки ден и чувството за потиснатост в нас расте. Защо си го причиняваме изобщо? По-кратък престой в социалните мрежи може да допринесе за възстановяване на нашето самочувствие.

Свързани статии

Самокритичност

Правилната преценка за нашите възможности е препоръчителна, но не и когато прераства в свръхкритично отношение към собствената ни личност. Това поведение сякаш е по-типично за нас, жените, и много често изпадаме в критичност към себе си. Да имаме изисквания към себе си е едно, а да се критикуваме за всяко наше действие е съвсем друго.

Ако единият подход ни стимулира да имаме повече постижения, то другият ни потиска и дори демотивира. Търсете баланса в критичността към себе си.

Свързани статии

Вглеждане в минали грешки

Всеки от нас прави грешки и е важно да се учим от тях, да се стремим да не ги повтаряме в бъдеще. Но прекаленото вторачване в миналите грешки и съжалението не помагат да продължим напред, а напротив, тормозят ни и ни потискат. Не мислете прекалено много за миналото и за това какво е могло да направите. Простете на онова ваше аз, което е допуснало тези грешки и продължете напред.

Няма нищо привлекателно в това да сме обсебени от миналото и мисълта какво е щяло да стане, ако бяхме направили това или онова. Не позволявайте на грешките да определят личността ви и да съсипват самочувствието ви.

Сравняването с другите

Неминуемо е да правим сравнения понякога, все пак живеем в общество. Но когато прекалим и започнем да се сравняваме с другите за всяко нещо, това не само не е продуктивно, а дори може да е разрушително за самочувствието ни. Стремежът да сме като останалите не може да е целта на живота ни. Стремежът би трябвало да е насочен към осъществяване на нашите желания, а не на чуждите.

Свързани статии

Търпите токсични връзки с партньор, родители, приятели

Това, което може би най-много унищожава самочувствието ни са отровните взаимоотношения. Те могат да са не само с интимен партньор, могат да са с родител, дете, приятел. Това са връзки, в които ние се чувстваме потиснати, неспособни да изразим себе си. Ако в тези отношения е налице и вербално, физическо или психическо насилие над личността ни, това вече е пагубно за нас и увереността ни.

Ако усещате, че сте в капана на подобна връзка, бягайте и спасете себе си. Никой друг не може да го направи вместо вас.

Свързани статии

Коментирай