Снимка: iStock
Всички родители искаме най-доброто за децата си – да бъдат здрави, енергични, усмихнати и готови да изследват света. Част от тази грижа неизменно минава през храната, която ежедневно поставяме в чинията им. Храненето не е просто средство за засищане, а ключов фактор за правилното развитие, концентрацията в училище, емоционалния баланс и изграждането на добри навици за цял живот.
Но какво всъщност означава „балансирано хранене“ за едно дете?
Често се сблъскваме с объркващи съвети – едни препоръчват повече протеини, други акцентират върху зеленчуците, трети съветват да ограничаваме въглехидратите. Истината е, че няма магическа рецепта или „перфектна храна“. Балансът се крие в разнообразието – в това всяка чиния да съдържа всички необходими хранителни групи, съобразени с възрастта, активността и вкусовите предпочитания на детето.
Когато говорим за „балансирана детска чиния“, нямаме предвид сложни или скъпи продукти, а прост и лесен за следване принцип, който може да се приложи във всяко семейство. Това е порция, в която има място за зеленчуци и плодове, за протеини и въглехидрати, за полезни мазнини и за вода като основна напитка. Така храната не само доставя енергия, но и учи детето на навици, които ще му служат цял живот. Всички тези полезни неща може да откриете в безплатния наръчник за родители „Как да направим ученическата кутия за храна неустоима за децата?“. Той е съвместен проект на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация и е насочен към родители на деца между 1 и 7 клас. Малката книжка може да бъде свалена безплатно от сайта на Kaufland и има за цел да бъде ежедневно помагало на родителите в стремежа им да осигурят най-доброто за своите деца.
Най-доброто ръководство за балансирано детско хранене е разнообразието. Всяко основно хранене трябва да съдържа четири основни компонента и един допълнително:
1. Зеленчуци: те трябва да присъстват на всяко обедно и вечерно хранене, независимо дали детето ги обича – това е навик, който се изгражда. Хубаво е да заемат поне ⅓ от чинията, да бъдат сезонни, разнообразни по цвят и вид – моркови, домати, броколи, чушки, тиквички, спанак и др. Ползите за здравето са всеизвестни – зеленчуците са богати на витамини, фибри, антиоксиданти, подкрепят имунитета, храносмилането и правилното развитие.
Съвет: Предлагайте зеленчуците под различна форма – печени, на пара, в супа или пасирани. Понякога формата променя отношението на детето към вкуса.
2. Протеини: те са „строителният материал“ за тялото, като се грижат за растежа и доброто функциониране на детския организъм. Според препоръките протеините трябва да заемат около ¼ от чинията, да са под формата на нетлъсто месо (пилешко, пуешко, телешко), яйца, риба (поне 1–2 пъти седмично), бобови (леща, грах, нахут), млечни продукти. Консумацията им не само подпомага растежа, но способства възстановяването на тъканите и поддържането на силен имунитет.
Съвет: Избягвайте предлагането на преработени меса (наденици, колбаси, кренвирши), защото съдържат субстанции и консерванти, които носят по-скоро вреди, отколкото ползи.
3. Въглехидрати: често са подценявани от възрастните, но те са основен енергиен източник, особено в детската възраст. Препоръчително е въглехидратите да заемат около ¼ от чинията, като е желателно да се предлагат под формата на пълнозърнест хляб, кафяв ориз, булгур, картофи, киноа, овес. Ползите, които носят: доставят ценна енергия на растящия детски организъм и съдържат фибри, които подпомагат чревната флора.
Съвет: Избягвайте предлагането на бял хляб, сладки тестени закуски и бисквити като основен въглехидратен източник.
4. Плодове: те не са просто десерт, а важна част от балансираното меню. Най-добрият вариант е да се предлагат като междинна закуска, но могат да бъдат част и от основните хранения. Когато избираме плодове за детето, хубаво е те да бъдат пресни, сезонни и традиционно отглеждащи се в региона – например, ябълки и круши през есента, кайсии, ягоди и праскови през лятото и т. н. Както всички знаем, плодовете са богати на различни витамини и съдържат фибри, които подпомагат храносмилането.
Съвет: Имайте предвид, че фрешовете (дори домашните) не са равностойни на консумацията на плода – те съдържат концентрирана захар и при тях липсват фибри.
5. Допълнително: мазнини и течности
Полезните мазнини – зехтин, авокадо, ядки (смлени за малки деца), трябва задължително да присъстват в детското меню, тъй като те имат структурна роля и участват в изграждането на клетъчните мембрани. Като полезни за човека се определят ненаситените мазнини, които се съдържат основно в продуктите с растителен произход и в мазните риби. Наситените мазнини, които имат животински произход (масло, високомаслени сирена, сметана, тлъсто месо), трябва да присъстват по-ограничено в менюто.
Водата – това е най-добрата напитка за всяко дете! Тя е важна, защото поддържа вътрешния киселинно-алкален баланс, подпомага храносмилането, участва в отделянето на токсините от тялото, регулира телесната температура. Ако водният баланс в тялото се наруши и организмът не получава нужното количество вода за нормалното протичане на физиологичните процеси, настъпва дехидратация. При децата опасността от дехидратация е по-голяма.
Балансираната чиния не означава скъпа или екзотична храна – означава умереност, разнообразие и навик. Детето, което се храни правилно, не само расте добре, но и има по-добро настроение, по-силен имунитет и по-добра концентрация в училище.