Майчинство

Въпроси и отговори за повишената температура

10.06.2005г. / 10 01ч.
Аз жената
Въпроси и отговори за повишената температура

Какви са стойностите на нормалната температура? Има ли различия между телесната температура на малките деца и възрастните?

Температурата на човешкото тяло е относително постоянна. Нормалните й стойности се колебаят между 36оC и 37оC, ако е измерена под мишницата. Ректално (в ануса) температурата е с 0,3оC – 0,5оC по-висока от тази под мишницата. Най-ниска е температурата, измерена в ранните утринни часове, а най-висока между 16 – 19 ч., като разликата е с няколко десети от градуса. Устойчиво постоянна температура у човека се поддържа от терморегулаторния център, който е разположен в хипоталамуса на главния мозък. Той стимулира или подтиска физиологичните процеси, които са свързани с топлообразуването и топлоотдаването. При повишена топлинна продукция или намалено топлоизлъчване, телесната температура се повишава. Физиологично повишаване на температурата се постига чрез разширяване на кожните съдове и изпотяване.
Малките деца, особено новородените, имат по-неустойчива терморегулация, поради незрялост на Централната Нервна Система (ЦНС). Тази особеност предопределя повишен риск за зависимост от външните фактори – лесно преохлаждане при ниска околна температура и недостатъчно облекло и прегряване при висока околна температура, недостатъчен прием на течности, прекомерно облекло, затрудняващо топлоотделянето.

Температурата трябва да се измерва 10 – 15 минути след освобождаване на детето от топли завивки или дебело облекло, за да не се отчитат фалшиво повишени стойности.

Коя температура е висока?

  • Нормална – 36оC – 37.2оC
  • Леко повишена – 37.3оC – 38.3оC
  • Повишена – 38.4оC – 39.7оC
  • Висока – >39.8оC
Какви са най-честите причини за повишена температура?

Най-честата причина за повишена телесна температура (фебрилитет) са острите вирусни инфекции, отговорни за т.нар. “простудни заболявания”. Друга честа причина са бактериалните инфекции, обуславящи възпалителни заболявания на носоглътката (ринофарингити, ангина), на средното ухо (отит) и по-рядко на дихателните пътища и белите дробове. По-редки причини са постваксинални и алергични реакции, състояния на обезводняване, увреждания на ЦНС, автоимунни или злокачествени заболявания.

Болестотворните причинители от инфекциозен или неинфекциозен произход стимулират образуването на вещества, които повишават прага на терморегулация. Това обуславя повишена продукция на топлина, намалено топлоотдаване и като краен резултат – повишаване на телесната температура над горната нормална граница.

“Опасна” ли е повишената температура?

Повишената температура има важно значение за диагностициране на заболяването, избора на правилно лечение и проследяване ефекта от него. Освен това, тя играе роля на защитен фактор. Установено е, че повишената температура активира имунните механизми и допринася за по-лекото и по-кратко протичане на инфекциозните заболявания. Тези полезни ефекти важат за леко до умерено повишената температура (до 38,5оC) у болни с добро самочувствие и запазено общо състояние. Когато температурата надвишава 38,5оC – 39оC, съществува риск от нежелани последици – поява на дискомфорт, опасност от гърчове, увреждане на мозъка.

Дискомфортът е свързан с повишените обменни процеси, загуба на течности и соли, ускорената сърдечна дейност и нерядко главоболие.

Фебрилните гърчове засягат около 2 – 5% от децата между 3 месечна и 5 годишна възраст. Гърчът се проявява обикновено при температура над 39оC, но може да настъпи и при по-ниски стойности в хода на нейното повишение.

У болни с епилепсия, повишената температура може да провокира епилептичен пристъп.

Риск от увреждане на мозъка съществува при повишаване на температурата над 41оC.

Кога трябва да се приложат температуропонижаващи мерки?

Средствата за понижаване на температурата са немедикаментозни и медикаментозни.

  • немедикаментозни средства

    Към тях принадлежат лесно осъществими мерки като: отстраняване на затоплящи завивки и прекомерно облекло, проветряване на помещението и понижаване на стайната температура до около 21 – 22оC, даване на достатъчно течности (вода, билков чай, плодови сокове). При температура над 39оC – 39,5оC може да се предприеме обтриване на крайниците и тялото с мокра, но добре изцедена кърпа или гъба, обуване на мокри, изцедени чорапи, обвиване във влажен чаршаф.

  • медикаментозни средства

    Към тях принадлежат температуропонижаващите (антипиретични) медикаменти. При неусложнени форми на заболяване се препоръчва те да се прилагат при температура над 38,5оC. Ако обаче има данни за предшестващи фебрилни гърчове или епилепсия, то антипиретиците трябва да се прилагат в началото на повишаване на температурата. Даването на антипиретик невинаги може да предпази от гърч.

    При изразен дискомфорт поради фибрилитет, антипиретик може да се приложи и при по-ниска температура (напр. 38оC – 38,3оC).

    Кои са подходящите антипиретични средства за деца?

    Броят на антипиретичните средства е голям. Поради токсичните им свойства, употребата на значителна част от тях в детската възраст е ограничена. Така например, широко използвания в недалечно минало аспирин е практически изоставен в педиатричната практика поради установена връзка между неговото използване и синдром на Reye (животозаплашващо състояние, характеризиращо се с тежко увреждане на черния дроб и Централната Нервна Система). Силно ограничена, без да е изоставена напълно, е употребата на амидофен и аналгин, поради възможността за подтискане на костния мозък, алергични прояви, колапс, повръщане и гърчове.
    С изоставяне на аспирин и ограничаване на употребата на амидофен и аналгин, все повече нараства употребата на парацетамол като температуропонижаващо средство не само при деца, но и при всички възрастови групи. Поради много добрата си поносимост в терапевтични дози, той се счита за стандарт за антипиретик.

    Каква е дозировката на парацетамол, продължителност на лечението?

    Единичната дневна доза на парацетамол за деца е 15 мг. / кг.т.м. Тази доза се прилага през 4-6 часа, но не повече от 4 приема на ден. Общата дневна доза не трябва да надхвърля 60 мг. / кг.т.м. При деца над 12 години и възрастни, еднократната доза е 500мг – 1000мг (1-2 таблетки от 500мг) през 4-6 часа. Максималната дневна доза е 4000мг (или 8 таблетки от 500мг). При постваксинални реакции при кърмачета са достатъчни 1 до 2 дози за овладяване на повишената температура и локалната болка.

    Парацетамол може да се прилага в терапевтични дози в продължение на 5-6 дни. Хроничната употреба на доза, по-висока от терапевтичната, крие риск от чернодробно увреждане.

    Поради слабото противовъзпалително действие на парацетамол, той не е подходящ като лечебно средство при възпалителни заболявания с вече нормализирана температура. Въпреки, че парацетамол може да се дава и без лекарско предписание, уместно е да се извърши лекарски преглед при задържане на температурата повече от 2-3 дни. При кърмачета под 3 месечна възраст, всяко повишаване на температурата изисква преглед (консултация) с лекар.

    В какъв интервал от време настъпва понижаването на температурата и колко време трае антипиретичния ефект?

    Температуропонижаващият ефект на парацетамол се проявява около 20-30 минути след неговия прием. Максималният му ефект е между 1-я и 2-я час и трае 4-6 часа. Приемът на парацетамол на гладно ускорява резорбцията му в тънките черва и ефектът настъпва по-бързо, отколкото ако е приет след хранене.

    Може ли парацетамол да се комбинира с други лекарства?

    Парацетамолът е с много добра поносимост и не повишава риска от появата на нежелани реакции, ако се комбинира с други медикаменти. Изключение прави едновременното му приложение с фенобарбитал или с други температуропонижаващи средства, при което могат да се усилят токсичните свойства на лекарството.

    Какви са формите на приложение на Парацетамол?

    Парацетамол се прилага през устата като сироп или таблетки и ректално – като супозитории. При кърмачета и деца под 6 годишна възраст са подходящи течните (те са и за деца до 12 години) форми. Таблетките са предназначени за деца в училищна възраст и възрастни. Супозиториите (свещичките) се използват при затруднен прием през устата (повръщане, гърлобол, отказ от прием на лекарства). Резорбцията (всмукването) на лекарството през дебелочревната лигавица е с променлива големина не само при различни индивиди, но и при един и същи човек. Поради несигурната степен на резорбция, супозиториите трябва да се използват като резервен вариант.

    Какви са нежеланите реакции при парацетамол?

    В терапевтични дози парацетамол има много добър профил на безопасност, като:

    • не уврежда лигавицата на храносмилателната система;
    • не обуславя стомашно-чревни кръвоизливи;
    • не предизвиква гадене, повръщане, диария или запек;
    • не влияе върху двигателно-зрителната координация.

    Много рядко може да има прояви на свръхчувствителност – кожни обриви

    Доц. Анна Радивенска, Завеждащ “Детска клиника” V МБАЛ

  • Коментар:

    Доцент Радивенска е един ангел. Попаднах на тази статия и я четох с повишено внимание. Чудесен лекар – морална, възпитана и заинтригувана от проблема, с който отиваме при нея. Обичаме доцент Радивенска. Бог да я пази!

    Коментар по темата Калина Стефанова, София

    Коментар: Синът ми Николай беше много жизнено дете. Проходи на осем месеца. Една сутрин - беше на една година и една седмица - вдигна температура. Дадох му необходимите лекарства, температурата падна. После пак се качи и така до четири слетобяд, когато реших за по-сигурно да го заведа в бърза помощ. Пет часа по-късно синът ми почина. Казаха, че е от свръх остър менингококов сепсис. Беше напълно здрав. Гледах как се ражда и как умира. Много ми липсва. Това се случи преди два месеца.
    1 октомври 2007 - Миглена Миладинова, 29 г.

    Коментирай
    3 rate up comment 1 rate down comment
    liliq ( преди 11 години )
    ami deteto mi e tenperatura v porqdaka na 2 sedmici ot 37.6c do 39.8c a to e na 1godina i 2 meseca i nz kakvo da pravq bqhme pri lichniq lekar i mi kaza che nqma ni6to pokazatelno za taq temperatura i mu pusnahme isledvane ako nqkoi znae ne6to mola pishete mi na emaila liliq_kaka***abv.bg
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    adriana ( преди 11 години )
    ЗДРАВЕИТЕ АС САМ ОТ ПРОВИНЦИЯТА.На 15 септември кам 6 часа следобяд дететоми започна да повраща след това започна да ака под формата на разстроиство.Дадох му натриев цитрин и смекта.следжащия ден нито повращаше нито разсроиство има6е но кам 9:30 жечерта на 16 каза 4е муе много студено и изведнай пребледня,измерих му температурата беше 35;5 обадихсе на личния лекар а тя ми каза даго закарам ж барза помо6т.Там като му измериха температурата беше 39:9 казаха 4е термуметарами измерва непражилно може и така да е.сложихаму некжи пластмасови бутилки от фризера да смакнат температуратаи накрая ми казаха да идем до вка6ти даси вземем НУРОФЕНА представетеси за какво става вапрос.да няма в барза помощ температуропонижаващо лекарство просто сам вазмотена както и дае искаха даму сложат система данеби дасе обезводни но детето плаче6е и недаваше така и нему сложиха.джамата лекари които бяха дижурни излезаха от стаята в която бяхме и ништо не казаха а ние решихне даси трагнем .Като излизахме на вратата ни срештнаха и казаха ако има нешто пак да идем дори не попитаха как се чуства дететои така прибрахсе и запо4нах да измервам температуратаи даго наблюдавам.А утре като закарам малкия които е на 5 годинки за консултация при ли4ния лекар 6те мина да купа един температуропонижаващ медикамент и 6тесе отбия през барза помощ да им подаря та поне следжащтия които иде с температура да има кво даму дадат ако лекарките които са дижурни несиго вземат за вкащи 6тот имат жнучета може даим трябва.незнаех каде то4но да споделя товяа затожа реших тук дано успечт повече хора да видят в каква страна живеем .а сега ас продалжавам даси наблудавам детенцето
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Даниела ( преди 11 години )
    Аз открих, че поддържам температура между 37.2 и 37.4-5 плюс минус - все се чувствах отпаднала и по-лесно настивах и ми ставаше лошо. Правиха ми разни всякакви изследвания и нищо. Всъщност ЛЛ реши да ме лекува - от рентген на белия дроб заключи, че имам скрита пневмония (без симптоми) и ме лекува за това - 2 пъти. Температурата остана. Накрая "се измъкна" от моя проблем с думите, че явно е на нервна почва - случвало се било. Струва ми се, че лекарите често се измъкват с това "на нервна почва". След това ходих на преглед за сливиците при специалист (често ми се възпаляваха) и той ми каза, че температурата ми е заради честите ангини и трябва да си оперирам сливиците. Направих го, не съжалявам по принцип. Температурата, ми каза, ще се нормализира постепенно. Аз, обаче, продължих да се чувствам отпаднала и недобре, температурата така и не падаше.Отидох в София, когато се бях поразболяла по-сериозно (кашлица) и там ми откриха хламидия пневмония и ми изписаха вибромицин. Не мога да кажа точно кога ми се нормализира температурата, защото ми беше писнало да я меря всеки ден (както ЛЛ искаше от мен), но трябва да е било след някой и друг месец. Написах всичко това за информация на хората тук. Сега изключително рядко си меря температурата. Вече имам дете и меря нейната, за мен ред не остава да се кахъря над проблеми, които не са толкова непоносими. ;) Има и нещо друго, което научих - много е важна вътрешната нагласа и начин на възприемане на нещата, в частност здравето и болестите ни. Аз съм убедена, че при правилен начин на живот (хранене, почивка, разтоварване) не може да има причина за неразгадаема температура. Разбирам тук пишещите и от личен опин зная колко е подтискащо толкова дълго време човек да се притеснява защо не е в нормална форма, а вечно изморен и болнав с тази нон-стоп поддържана температура, но не забравяйте, че се получава омагьосан кръг и колкото повече човек си я мери и мисли за това, толкова по-зле. Не съм убедена при мен какво точно ми реши проблема - просто изключително много повярвах на онзи лекар в София, толкова, че спрях да си меря температурата и след време като я проверих от любопитство (нещо или някой ме е подсетил да го направя, а иначе бях престанала да мисля за това), беше нормална. Така, че и внушението си играе съществена роля според мен. Т.е. лекарите не са прави като казват "на нервна почва", но определено го има този момент, за който говоря - да, има причина за такава температура, но нещата се усложняват от собствения ни страх и тъй като вярвам в собствените сили на организма да се справи сам, с помощта на нашата вяра в това, затова смятам, че особено при хората тук, които споделиха, че нямат никакви негативни реакции от тази температура, то просто трябва да забравят за това! Със сигурност за всички се отнася - спрете да си мерите температурата! СПРЕТЕ ДА ПИЕТЕ ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ ТЕМПЕРАТУРОПОНИЖАВАЩИ ЛЕКАРСТВА!!!!! На мнение съм, че въпросните лекарства повече пречат на силите на организма да се справи с проблема си, отколкото да помагат. Специално при детето ми - не и давам такива лекарства, изчаквам няколко дни високата температура, която поддържа, да убие болестта и засега това се случва - оправя се много бързо, за разлика от хората, които "си лекуват" температурата с тези средства. Разбира се винаги се консултирам с лекаря на детето си и я водя на преглед за общото състояние - и за мое щастие засега съветите му съвпадат с това, което аз поназнайвам по тоя въпрос.Желая на всички повече вяра в себе си и в уникалните възможности на организма си!
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    цвети ( преди 11 години )
    здр, мето детенце е с постоянна температура 37.4-37.5 вече 10 дни.давам бисептол, но вече не помага.когато го отведа на лекар ми казват, че е клинично здрав и нищо му няма, но той продължава да има тази температура.ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля да помогне.благодаря.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    hafize ( преди 11 години )
    gospoja docent imam si bebe na 6 meseca i polovina dnes vdigna temperatura 38,5 dadoh mu panadol no pak ne ya smikna otidohme na lekar tay kato se osimnih za zibceta no ne se izyasni dali e tova ili neshto drugo dade ni samo nurofen za da se smikne temperaturata.Ako mojete pone vie da mi otgovorite na viprosa, blagodarya
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Екатерина ( преди 11 години )
    Все пак внимавайте с използването и пролагането на ПАРАЦЕТОМОЛ защото има хора който са алергични към него и го разбират чак след изпиването му.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    йовка ( преди 11 години )
    здравейте от девет месеца съм с температура 37.1-37.4 вече незнам какво да правя.непрекъснато съм по доктори и нищо.нервите ми не издържат повече.незнам кога ще свърши този кошмар.моля помогнете ми.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Desislava ( преди 11 години )
    Zdraveite, taka kato gledam i cheta ,mai az bia vsichki rekordi. Ot 10g. podarjam 37,2-37,5 temperatura. Xodix kade li ne i napravix vsiakakvi vidove isledvania ,no nishto bez rezultat.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    4 rate up comment 1 rate down comment
    viara ( преди 11 години )
    MIGLENA SAJALQVAM MNOG ZA DTENSETO TI NEMOGA DASI PREDSTAVQ NE6TO TAKOVA PAZI BOJE VSEKI OT TAKAVA SADBA BADI SILNA SAJALQVAM MNOGO
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар
    3 rate up comment 1 rate down comment
    irina ( преди 11 години )
    sinat mi ve4e cqla sadmica e s temperatura vapreki 4e izpi edna opakovka ceroksim kajete kakvo e tova pla6as se.
    отговор Сигнализирай за неуместен коментар