Майчинство

Стеснителното дете – по наследство или въпрос на темперамент

Защо детето ми се притеснява

05.11.2012г. / 14 10ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Стеснителността е от качествата, които най-много пречат в живота. Знаем, че децата се раждат с базови черти на характера, които развиваме, надграждаме или коригираме още от ранна възраст. Изследвания показват, че притеснителността зависи от наследствеността и темперамента. Счита се, че с нея трябва да работим от ранна възраст, защото след 6-тата година тя става траен навик и начин на поведение.

Свързани статии

Причините за притеснителното дете са различни: неправилно възпитание; особености на обкръжението – деца, които са отглеждани в семейството, нямат външни контакти и не знаят как да се държат с връстниците си; прекалено строго възпитание; чести упреци и наказания и др. Някои нации са по-стеснителни от други – въпрос на народопсихология.

Работете върху: осъзнаването на собствената значимост; увереността; себехаресването; намаляването на егото; разбирането, че малките грешки и провалите са нещо естествено; изпитването на щастие и радост от живота и постепенно стеснителността ще си отиде.

Стеснителността невинаги представлява проблем. Често пъти тя е естествена реакция на поведението на човек в необичайна, чужда за нас ситуация. Детето се страхува да не покаже некомпетентност и да загуби симпатиите на другите. Затова предпочита пасивността. Просто му трябва повече време за адаптация. Така то трупа опит и неувереността изчезва.

Не всеки е роден да бъде център на внимание, качества като сдържаност и скромност винаги са се ценели в обществото.

Следва продължение: 7 начина притеснителното дете да стане общително

Коментирай