Майчинство

Какво е секс – най-неудобният детски въпрос

Как да обясним на детето откъде идват бебетата

23.11.2012г. / 14 16ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Рано или късно на всички родители се случва детето да им зададе неудобния въпрос: какво е секс? Но модерното родителство изключва съществуването на неудобни въпроси – по всички теми за живота се говори открито. Обикновено децата са любопитни на тази тема около 6-7-мата си година или по-рано, ако мама забременее. Най-често са провокирани от разговори в детската градина/училище или от реплики, чути от телевизионните филми. Ето какво може да отговорите:

Свързани статии

Първи вариант

„ Секс е близостта между мъжа и жената“. След това дипломатично разпитайте детето от къде е чуло тази дума и какъв е поводът за интереса към нея.

Втори вариант

На английски език „секс“ означава „пол“. След това обяснете какво означава мъжки и женски пол – най-общо за половата принадлежност. Може отговорът ви да спре дотук или да продължи за взаимоотношенията между мъжа и жената.

Трети вариант

На 7 години вече е време детето да знае откъде идват бебетата. Обяснете му, че когато татко обича мама и искат да имат деца, те правят любов, събличат се, прегръщат се и се целуват, така се зачева бебе, малко, колкото семчица, което расте в корема на мама и след 9 месеца се ражда. Не от всеки секс се ражда бебе, само когато мъжът и жената го искат.

Четвърти вариант

Купете детска книжка за половото възпитание – прочетете я заедно, разгледайте картинките и ако все още детето има въпроси, отговорете му с простички думи.

Не обременявайте детето с ненужна информация, не говорете за секса като ритуал, нещо противоестествено, срамно или напротив – като игра. Когато детето пита за секс и бебета, значи този въпрос го интересува, а това означава, че вече е пораснало и съзряло достатъчно, за да разбере обясненията ви.

Коментирай