Майчинство

Детската астма се лекува успешно

25.11.2005г. / 15 19ч.
Аз жената
Детската астма се лекува успешно

Ако се лекува правилно и достатъчно продължително, астмата при децата може да бъде овладяна напълно, подчертаха изтъкнати български лекари специалисти по повод предстоящата утре Национална експертна конференция по детска астма.

Според съвременните разбирания астмата е хронично белодробно възпаление. Това е най-разпространеното и социално значимо заболяване сред неинфекциозните болести. Лечението й е скъпо и продължително, а ако не се лекува правилно с напредването на възрастта на болния и развитието на астмата става все по-скъпо и по-неефективно, като често се стига до постъпване в болница и до инвалидизация.

По данни, изнесени на пресконференцията, потенциалните и настоящи астматици у нас са 2 милиона, 480 хиляди от тях – диагностицирани. Болните от астма в целия свят са 300 милиона, което е в пъти повече спрямо другите най-разпространени и социалнозначими болести – диабет (150 милиона) и СПИН (40 милиона). Директните и индиректните икономически разходи, свързани с астмата са също огромни – 17.7 милиарда евро годишно в Европа.

При децата в повечето случаи астмата е с алергична природа. Обикновено е провокирана от инфекции, най-често вирусни. Тя протича атипично. Характерните симптоми са свиркащо дишане, кашлица, намалена физическа активност на децата и нощни събуждания. В 80 % от случаите на детска астма първите симптоми настъпват в периода от 0 до 5 години.

По световни епидемиологични данни разпространението на астма при децата е с честота около 10%. В България децата с лека и умерена персистираща астма са около 15 000. От тях едва 2500 получават всеки месец контролираща терапия.

Изключително важно за поставяне на диагнозата бронхиална астма и за контрол на лечението й, е функционалното изследване на дишането. То дава информация за типа дихателна недостатъчност.

Известно е, че противовъзпалителното лечение при деца с астма трябва да започне рано и да бъде достатъчно продължително. Подборът и дозировката на медикаментите става според етапа на развитие, до който е достигнала болестта, при спазване на стъпаловидния подход.

Глюкокортикостероидите повлияват един от основните механизми на астматичното възпаление и са златен стандарт при лечението на астма. Инхалаторите не дават системни странични ефекти и в повечето случаи са достатъчни за овладяване на астмата и осигуряване нормален живот на детето.

Понякога, когато лечението с кортикостероиди не дава достатъчно добър резултат и дозата се налага да се повиши до вече не толкова безобидни нива се преминава към нов клас медикаменти – левкотриеновите антагонисти. Те блокират един от основните медиатори на възпалението при астма (левкотриени). Така се осигурява по-добър контрол върху заболяването и е възможно намаляването на дозата на кортикостероида.

В България вече има достъпен медикамент от групата на левкотриеновите антагонисти (Singulair), които НЗОК включи в листата си и заплаща 100 % за деца от 1 до 15 г. възраст. От септември месец тази година той се изписва без протокол от пулмолози, алерголози и педиатри. Това са европейските стандарти за лечение на астмата, които се прилагат и в България. Българските специалисти имат вече 4-годишен опит с този вид медикаменти и резултатите от първоначалните изследвания са повече от обнадеждаващи. Те показват, че при неадекватно контролирана астма, добавянето на левкотриенов антагонист подобрява вентилаторната функция, намалява нуждата от инхалации, подобрява симптомите не само от страна на астмата, но и от носа. Ефектът е налице и при възрастни, и при деца, без да се регистрират сериозни и изразени странични ефекти.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
Синът ми е на 6 г.От 2-годишен е с диагноза Астма с алергичен компонент.Пили сме всички тези лекарства и сме се консултирали с алерголози от Бургас и Варна ,но нищо.Моля ви препоръчайте ми някой наистина добър специалист от вашия опит,защото имам чувството ,че ни взимат за опитни зайчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dobi ( преди 11 години )
децата ви имат ли увеличени еозинофил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Яница ( преди 11 години )
Сина ми е на 1г. и 3м. вчера ни казаха че има астма.Изписаха ни Флексотид, сингулер, зиртек. Незнам какво ни предстои, но знам че няма да ние лесно.Сърцето ми цялото се е свило от страх.Аз даже не знам какво е асматичен пристъп. Успех на всички мамита и децата им. Дано се излекуват всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
meri ( преди 11 години )
dasterya mi e s asma ot 2 godini ot 8m e na singular i sum dovolna.za da ne doplashtam lekarkata ni ispisa singular na prah4eta te sa sas sa6toto deystvie kato hap4etata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
РАДОСТ ( преди 11 години )
ДЕТЕТО МИ Е НА 2Г ОТ ДВЕ СЕДМИЦИ Е С КАШЛИЦА КОЯТО БЕШЕ ОТРАЧВАЩА СЛЕД КОЕТО СТАНА СУХА И ДВА ТРИ ВЕЧЕРА ПО ДРЕД ПРАВИ НЕЩО КАТО ПРИСТЪПИ ЗА ПО 5-10МИНУТИ КАШЛИЦАТА ВОДИ ДО ДАВЕНЕ И ЕДИН ПЪТ С ПОВРЪЩАНЕ ТОВА ГО ПРАВИ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА ЦИКЛИЧНОСТ СИМТОМ ЛИ Е НА АСТМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ани ( преди 11 години )
детето ми е болно от бронхиална астма от 5год. възраст .още толкова години ходихме по мъките ,но уви попаднахме на добра докторка която ни предписа вентолин флексотит и синголар .сега се чувства в перфектно здравословно састояние но бях страшно потресена от факта че синголара които беше напълно бесплатен до 14год. възраст този месц ми поискаха 41.87лева . майката от варна е заплатила 48 лева кажете ми мили майки това не е ли спеколация с нашите деца в каква държава живейме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
Здравейте,моят син е на 5год . и половина.От една година ни установиха диагноза бронхиална астма с алергичен компонент.Честно казано с установяването на тази диагноза се родихме......защото започнахме правилно лечение,при правилния доктор и нещата се оправят включихме и антиалерени под формата на ваксини .Единствено и само останах потресена от факта,че лекарството Сигулер а и предполагам и другите флексотид и вентолин (инхалатори) вече не са безплатни и трябва да се тръшкат сумати пари всеки месец.За сравнение да споделя ,че днес закупих "безплатното" лекарство Сингулер за скромната сума от 48.12лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
сиса ( преди 11 години )
по-малкия ми син е на 6г.и 11м.,ражда се с наследствена астма от която аз боледувам от30г.Откакто ни пое д-р Димова,която лекува детето ми с флексотид,сингулер,вентолин и др.лекарства има голямо подобрение.Съветвам всички родители да лекуват децата си с точно определеното им лечение от лекар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ivelina ( преди 11 години )
Здравейте,,,,сина ми е на 4 г и 5 м от почти две години е с диагноза бронхиална астма.след поставянето на диагнозата започна едно непрестанно ходене по доктори...каде ли не и какви ли не.На всякаде ни определяха диагнози около астма и накрая бяхме в университетска болница в пловдив-детска клиника.За мен там докторите са вълшебници...от 6 месеца детето ми е със сингулер и флексотид.няма никакви пристъпи.От всичките ми консултации с най-различни доктори мога да кажа че сингулер е едно невепоятно лекарство което няма никакви странични ефекти до 2 г приемане.След това вече не съм наясно.Успех с децата ви....бъдете здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
angel ( преди 11 години )
az sym bolen ot astma ot 2 godi6en moqta astma e ednostranna zapo4nax sys leki lekarstva sled okolo 4 godini zapo4nax s lekarstva za vyzrasti a predi 4 godini zapo4nax malko po malko da sportuvam da otna4alo mnogo se zapaxtqvax no razbraxme 4e sportat mi pomaga da ne ka6lqm i ot togava na sam az nesym imal pristap NAY-VAJNOTO ne ostavqyte decata vi da se razbolqvat !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар