Майчинство

Детската астма се лекува успешно

25.11.2005г. / 15 19ч.
Аз жената
Детската астма се лекува успешно

Ако се лекува правилно и достатъчно продължително, астмата при децата може да бъде овладяна напълно, подчертаха изтъкнати български лекари специалисти по повод предстоящата утре Национална експертна конференция по детска астма.

Според съвременните разбирания астмата е хронично белодробно възпаление. Това е най-разпространеното и социално значимо заболяване сред неинфекциозните болести. Лечението й е скъпо и продължително, а ако не се лекува правилно с напредването на възрастта на болния и развитието на астмата става все по-скъпо и по-неефективно, като често се стига до постъпване в болница и до инвалидизация.

По данни, изнесени на пресконференцията, потенциалните и настоящи астматици у нас са 2 милиона, 480 хиляди от тях – диагностицирани. Болните от астма в целия свят са 300 милиона, което е в пъти повече спрямо другите най-разпространени и социалнозначими болести – диабет (150 милиона) и СПИН (40 милиона). Директните и индиректните икономически разходи, свързани с астмата са също огромни – 17.7 милиарда евро годишно в Европа.

При децата в повечето случаи астмата е с алергична природа. Обикновено е провокирана от инфекции, най-често вирусни. Тя протича атипично. Характерните симптоми са свиркащо дишане, кашлица, намалена физическа активност на децата и нощни събуждания. В 80 % от случаите на детска астма първите симптоми настъпват в периода от 0 до 5 години.

По световни епидемиологични данни разпространението на астма при децата е с честота около 10%. В България децата с лека и умерена персистираща астма са около 15 000. От тях едва 2500 получават всеки месец контролираща терапия.

Изключително важно за поставяне на диагнозата бронхиална астма и за контрол на лечението й, е функционалното изследване на дишането. То дава информация за типа дихателна недостатъчност.

Известно е, че противовъзпалителното лечение при деца с астма трябва да започне рано и да бъде достатъчно продължително. Подборът и дозировката на медикаментите става според етапа на развитие, до който е достигнала болестта, при спазване на стъпаловидния подход.

Глюкокортикостероидите повлияват един от основните механизми на астматичното възпаление и са златен стандарт при лечението на астма. Инхалаторите не дават системни странични ефекти и в повечето случаи са достатъчни за овладяване на астмата и осигуряване нормален живот на детето.

Понякога, когато лечението с кортикостероиди не дава достатъчно добър резултат и дозата се налага да се повиши до вече не толкова безобидни нива се преминава към нов клас медикаменти – левкотриеновите антагонисти. Те блокират един от основните медиатори на възпалението при астма (левкотриени). Така се осигурява по-добър контрол върху заболяването и е възможно намаляването на дозата на кортикостероида.

В България вече има достъпен медикамент от групата на левкотриеновите антагонисти (Singulair), които НЗОК включи в листата си и заплаща 100 % за деца от 1 до 15 г. възраст. От септември месец тази година той се изписва без протокол от пулмолози, алерголози и педиатри. Това са европейските стандарти за лечение на астмата, които се прилагат и в България. Българските специалисти имат вече 4-годишен опит с този вид медикаменти и резултатите от първоначалните изследвания са повече от обнадеждаващи. Те показват, че при неадекватно контролирана астма, добавянето на левкотриенов антагонист подобрява вентилаторната функция, намалява нуждата от инхалации, подобрява симптомите не само от страна на астмата, но и от носа. Ефектът е налице и при възрастни, и при деца, без да се регистрират сериозни и изразени странични ефекти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nazmie ( преди 11 години )
deteto mi e na 4 godini vece 4 piti stava mi pravi pristapi kato na astma do sega ne znaex kazvaxa lekarite cee pravi alergiy na glasnite struni sega vece 6te otida na alergolok i toi 6te naravi vsicki isledvaniy iskam da vi popitam moje li da e astma slet kato nikoga nee pravilo bronxid dano da nee astma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
силвия ( преди 11 години )
здравеите,имам 2даца синът ми е с диагноза бронхиална астма от 2години беше на 1 сега е на 3 от 1седмица и дъщеря ми е със същата диагноза тя е на 4год.и двамата пият сингулер но истината е Сандански.Синът ми не е правил пристъп от 1 година.преди тожа сме лежали ж болница 9пъти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Поли ( преди 11 години )
и ние сме на сингулер вече 5 месеца и в интерес на истината за това време има само един прекаран бронхит, но на 8 март получи пристъп и още не можем да го овладеем - близо 15 дни, което ме притеснява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
юлия ( преди 11 години )
Дъщеря ми е на 5г и от 3 мес пием сингулер,Мога да кажа че съм много доволна. Преди всеки месец беше с бронхит и на анти биотици но откакто ни изписаха сингулера съм много доволна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
penka ( преди 11 години )
ot15-17 godini sam s diagnoza astma,no seriozni problemi njmam,kogato eliminiram draznitelite,nosega se razboljx ot grip,odari me v gardite,razdrazni se dishaneto,dalboka kashliza i ...v bolniza sega sam na flixotid ieccozal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
siika ( преди 11 години )
moiata dasteriaena 4.8 ot6.mesechno bebe e s tazi diagnoza v momenta sme na seretid fliksotid xsisal singylarnishto ne pomada dokoda li ste prodalgava tozi koshmar i naistina lekuvali se
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
atanas ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Вени ( преди 11 години )
Здравейте,Моята дъщеричка е на 2г.и 11 м. и от 5м и половина пием Сингулер. Честно казано виждам доста положителни ефекти - по-рядко боледуваме, ако се разболеем,болестта се кара без АБ, нослето ни тече по-рядко. Но незнам каква трябва да е продължителността на лечение и вярно ли е това с пристрастяването. Може ли да ми дадете инфо по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
desislava ( преди 11 години )
синът ми е с астма,по каква причина сингулара си го плащаме сами..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
снежана ( преди 11 години )
Здравейте, синът ми е на 6 години и 6 месеца, като от преди 2 години ни е изписан Сингулар и го приемаме редовно като правим почивка 4-5 месеца през летния период, отразява му се добре свиренето в гърдите изчезна, боледува но не толкова страшно но забелязах че от 1 година и половина зъбките започнаха с кариесчета изведнъж и при съвета ми със зъболекаря тя каза че при тези лекарства от рода на сингулара това е като странични ефекти но не съм срещнала от други родители или лекари да споделят за такъв проблем и в листовката не е оказано.Пишете при вас наблюдавали ли сте за влияние на сингулара върху зъбките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар