Майчинство

Начини за справяне с нощното напикаване

Често срещан проблем при децата

06.02.2015г. / 14 37ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нощното напикаване при децата е проблем, който е колкото притеснителен и срамен, толкова и често срещан.

Около 5 млн. са регистрираните случаи на напикаващи се деца по света на възраст 5-6 години. Според специалистите, 15% от децата подмокрят леглото до около 5-годишна възраст, а около 5% го правят почти по 11-12 години.

Обикновено момчетата страдат повече от този проблем в сравнение с момичетата. Въпреки че този проблем отшумява рано или късно, има някои неща, които можете да направите, за да скъсите периода на преодоляване.

Блокирайте вината

В никакъв случай не подхождайте към детето с упрек. Тази стратегия е пагубна. Така няма да го накарате да се излекува, а ще задълбочите проблема. Той дори може да се превърне в дълбоко психологически!

Вместо това говорете с детето. Обяснете му, че не трябва да чувства вина и че ще трябва да мине известно време, докато проблемът отшуми.

Обикновено родителите не говорят за проблема от срам, защото се държат така, сякаш детето им е единственото с подобен проблем. Така у детето се насажда безмълвна вина, която влияе зле на детската психика. То развива комплекс и започва да се затваря в себе си.

Обяснете му, че има и много други деца с подобен проблем. Нека знае, че не е единственото и че няма от какво да се срамува.

Говорете с педиатъра

Говорете с лекаря ви. Все пак въпросът трябва да се проучи, за да се изключат някои медицински състояния. Ако детето е по-голямо от 5 години и нощното напикаване настъпи внезапно, може да се окаже, че има някакъв здравословен проблем.

Свързани статии

Създайте стимули за насърчаване

Всеки път, когато детето изкара суха нощ го награждавайте. Така у детето ще се създаде подсъзнателен стимул, който ще кара мозъка да алармира, когато има нужда от тоалетна през нощта.

Проверете дали има запек

Запекът може да бъде причина за проблеми с пикочния мехур. Когато ректумът, който е позициониран зад пикочния мехур, се задръсти с изпражнения и изхождането стане все по-трудно, това предизвиква затруднение в движението на червата и задръжка на течности през деня.

Така през нощта при отпускане на мускулатурата течностите излизат от тялото.

Опитайте с аларма за ставане през нощта

Колкото и лошо да е прекъсването на дълбокия сън през нощта, опитайте и този вариант. Настройте аларма през нощта, за да приучите детето да усеща подсъзнателно, че му се ходи до тоалетна.

Коментирай