Майчинство

Как да почистим бебешкото носле?

Използвайте физиологичен разтвор

05.11.2015г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато бебето се появи на бял свят, вече сме прочели куп информация за това как трябва да се грижим за бебешката кожа, за къпането, храненето. Не бива да забравяме и за редовното почистване на бебешкото носле, независимо дали бебето е болно или не. Споделяме няколко съвета, които ще ви бъдат от полза.

Използвайте физиологичен разтвор

Това е един от най-подходящите спрейове за бебета и малки деца. Поставете бебето да легне по гръб и ако е възможно, леко наклонете главичката му назад. След това във всяка ноздра поставете по 2-3 капки от разтвора. Не бива да се притеснявате, ако бебето започне да киха. Така ще може да се прочисти нослето му.

Използвайте назален аспиратор

Когато купувате принадлежности за вашето бебе, трябва да си вземете и назален аспиратор. Той е специално пригоден за малките бебешки ноздри. Вземете аспиратора и стиснете гумената част. Задръжте и след това поставете върха на пластмасовата част в едната ноздра.

Бавно отпуснете, за да може аспираторът да изтегли излишния секрет. Повторете този процес по 2-3 пъти за всяка ноздра. След всяка употреба почистете добре аспиратора със сапун и вода.

Свързани статии

И не на последно място, давайте на бебето достатъчно течности.

Също така е важно помещението, в което бебето спи, не само да е добре отоплено, но въздухът да не е застоял и сух. Затова може да включите в детската стая изпарител за овлажняване на въздуха.

Друг вариант е да влезете с бебето в банята и да си направите парна баня (без да се мокрите). Парата ще помогне за прочистването на дихателните пътища и втечняване на назалния секрет.

Коментирай
Здраве и красота