Майчинство

Симптоми на алергии и чувствителност към храни при децата

Родителите трябва да са наблюдателни

26.06.2018г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Задача на родителя е да наблюдава и разпознава реакциите на тялото на малкото си дете, за да прецени каква адекватна помощ да потърси.

Алергиите към различни групи храни в детска възраст са често срещан проблем. Някои симптоми могат да бъдат объркани с тези на други заболявания, затова родителите трябва да са много наблюдателни и да проследят дали състоянието на детето им се повтаря при определени дразнители или е моментно.

Кои са симптомите на някои често срещани хранителни алергии и чувствителност при децата?

Състояния, които често се бъркат с алергия 

Гадене и повръщане

Освен признак на вирусни инфекции и моментни дразнения в стомашно-чревния тракт, гаденето и повръщането могат да са сигнали за алергия или чувствителност към определени храни. Ако всеки път, когато детето хапне яйца, ядки или зърнени храни, реакцията му е свързана с гадене и повръщане, има вероятност в основата да се крие хранителна алергия.

Диария и стомашни болки

Друг често срещан признак на хранителна непоносимост или алергия е диарията, придружена с болки в стомаха и червата. Може да се обърка с редица други състояния. Родителите трябва да са наясно какво точно е яло детето, за да свържат евентуалния проблем и да предоставят адекватна анамнеза на педиатъра.

Една от най-честите нежелани реакции на бебетата и малките деца е към млечния протеин. Белтъкът дразни чревната лигавица и предизвиква диария. Но списъкът с храни, предизвикващи диария при децата е обширен. Наблюдавайте вашия малчуган.

Проблеми в поведението

Този симптом на хранителна непоносимост или алергия е труден за разпознаване. Децата показват отрицателни промени след консумирането на определени храни, например глутен, млечни продукти, сладкиши, съдържащи какао и големи количества захар.

Да преборим кожните алергии натурално!

Те стават раздразнителни или агресивни. Възможно е реакцията да е предизвикана и от изкуствени оцветители в храната.

Свързани статии

Астма

По-малко известна реакция към храната е астмата. Тя се свързва с други дразнители, свързани с горните и долните дихателни пътища. Възможно е обаче да е предизвикана и от хранителна непоносимост.

Алергия към яйца

Най-честите храни, които предизвикват астма са сушените плодове, чипсът, преработените храни, готови печива, бисквити. Реакцията се случва заради подобрителите и изкуствените подсладители и консерванти в състава на подобни храни.

Главоболие 

Чувствителността към храни при децата може да предизвика и главоболие. Това е възпалителна реакция на организма, която често бива пренебрегвана. Както с всеки друг симптом, родителите трябва да проследят кога детето започва да се оплаква от главоболие.

Коментирай