Майчинство

Опасни ли са тренировките по време на кърмене?

Може ли кърмещата майка да прави активни упражнения

30.10.2019г. / 11 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността не е лек период от живота на една жена, но немалко трудности и въпроси идват след раждането. Кърменето е един такъв период, който се нуждае от редица отговори, за да протече максимално здравословно. Един от въпросите, вълнуващи повечето майки, е дали е полезно и здравословно да се тренира, докато майката кърми. Краткият отговор е „да“, но е важно да се съобразяват някои обстоятелства.

Диета по време на кърмене

Тренировките и двигателната активност са важни за майките не само защото спомагат за редукция на излишното тегло, натрупано по време на бременността, а защото са от огромно значение и за психическото и емоционално здраве на жената. Упражненията и физическите активности допринасят за намаляване на стреса, който всъщност е един от най-мощните фактори, пречещи на кърменето и поставящи младите майки в състояние на следродилна депресия.

Онова, за което трябва да внимават кърмещите майки и което трябва да имат предвид в този период е повишената нужда от енергия по време на кърмене, повишената нужда от калории и понижената костна плътност, характерна за периода.

Това се дължи на намаляване на минералите в организма на майката, процес, който цели да осигури необходимите хранителни вещества за бебето чрез кърмата за сметка на нуждите на тялото на майката. Затова и физическата активност трябва да е умерена и съобразена с тези характерни особености на периода, както и здравословното състояние на майката.

Често срещани трудности при кърмене

Преди да започнете тренировки, упражнения или каквато и да е двигателна активност, консултирайте се с вашия лекар.

Как да тренирате и кърмите здравословно?

За да продължите да кърмите и да поддържате добра форма без наранявания е необходимо преди всичко да се консултирате с лекаря си кой вид тренировка е най-подходяща за вас. Балансът е много важен, за да съумеете да съчетаете полезното за вас с необходимото за вашето бебе.

Свързани статии

Умората и изтощението са най-често срещаните оплаквания след раждането и по време на кърменето. Затова достатъчният сън и здравословното и балансирано хранене са от първостепенно значение.

Важно е да се набляга на храни, даващи повече енергия, но в никакъв случай бързи въглехидрати. Спирайте се на бавно разграждащите се въглехидрати, полезните протеини и мазнини.

Когато включите даден вид упражнение в рутината си се налага и увеличаване на калорийния прием, за да се предотврати намаляване на кърмата.

Кърмене през първите 24-48 часа след раждането на бебето

Стресът е друг фактор, който оказва най-голямо влияние върху отделянето на кърма. Ето защо упражненията са добър начин да противодействате на стреса, но и злоупотребата с тренировките води също до увеличени нива на стрес в организма. Балансът е от първостепенно значение.

Коментирай