Майчинство

Как да изградите по-здрава връзка с тийнейджъра си

Труден период от израстването, в който могат да възникнат проблеми между родителите и децата

13.02.2020г. / 16 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си родител не е лесно. Още по-трудно е да си родител на тийнейджър. В този нелек период от израстването на детето почти всеки родителски ход е неправилен. Няма точна рецепта за установяване на добра връзка родител-дете, от която да произтече и ефективно възпитание. Балансът между това да си родител с авторитет и приятел на детето е много важен за добрите отношения между поколенията.

Сигналите, че тийнейджърът ви страда от депресия

За да заздравите връзката си с детето в тийнейджърска възраст са необходими доверие, много търпение и постоянство. Подобряването на тази връзка до голяма степен зависи от стремежа на родителя да докаже, че е готов да бъде отворен към света на тийнейджъра без да проявява нито прекалено авторитарен стил, нито твърде либерален и освободен.

Дори да мислите, че познавате добре децата си, докато порастват те няма да спират да ви изненадват с нови черти от неспирно оформящият се характер, който търпи промени с натрупване на опита. Не забравяйте, че близката връзка, която имате в момента или която сте имали преди не е задължително да остане константа. До голяма степен нещата са и във вашите ръце.

Най-лошите неща, които родител може да каже на детето си

Научете се да слушате

За да установите по-здрава и близка връзка с детето в тийн възрастта му, постарайте се да навлезете по-дълбоко в неговия свят, социалните и училищните особености на детето ви в тази възраст. Опитвайте се да откриете обща позиция по различните въпроси. Където това не е възможно, не се налагайте твърде строго, но и не стойте безучастни. Някои родители погрешно смятат, че ако оставят детето да се справя напълно само с проблемите си в тийн възрастта ще му помогнат да се научи да се справя с живота. Това е и моментът, в който връзката родител-дете може да се наруши.

Признаци, че сте токсичен родител, без да си давате сметка

Уважение

За да има родителят здрава връзка с подрастващото си дете, което преминава през тази трудна юношеска възраст е от голямо значение да проявява уважение към неговото израстване. Ако успеете да откриете баланса между възпитанието, дисциплината и подкрепата, връзката ви ще се заздрави и ще успеете да помогнете на детето си да изгради здрава и устойчива личност.

С какво се отличават родителите на успешните деца?

Бъдете подкрепящи

Комбинацията от физическа и емоционална подкрепа е много важна в тази възраст. Тийнейджърите преминават през трудния период на търсене и откриване на собствения си характер, изграждането на личността, приемането и отхвърлянето на определени модели на поведение, утвърждаването на ценностната система и социалните роли, които заемат в обществото. Заради трудността в преодоляването на тези предизвикателства те се нуждаят от емоционална и физическа подкрепа от своите родители.

Как един родител руши връзката с децата си

Коментирай
Свободно време