Майчинство

4 начина да стимулирате децата да се хранят здравословно

Истинско предизвикателство

20.02.2020г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да кажеш на дете да се храни здравословно не е достатъчно. Всяко дете иска да яде бонбони, шоколади, пица и чипс. Малките деца нямат осъзната мотивация да се грижат за здравето си. Тя е задача на родителите. Задача, която в много случаи се оказва изключително трудна. За доброто здраве на подрастващото дете е много важно то да приема полезна храна и да намали до минимум приема на вредни преработени и сладки продукти.

Как да се справим със злоядото дете?

Как да накарате детето да се храни по-здравословно всеки ден?

Планирайте закуските и междинните хранения

Когато става въпрос за хранене, планирането е най-добрият начин да се ограничи приемът на вредни храни. Това важи както за децата, така и за възрастните. Щом имате предварително подготвена здравословна междинна закуска в кутия в чантата си, вероятността да посегнете към шоколадово блокче или готов кекс от магазина е по-малка.

Как да вдъхновите децата да се хранят с цветовете на дъгата

Дори да не можете да подготвите всички междинни закуски предварително, можете да си позволите да купите някакъв готов продукт, в който обаче да има баланс между въглехидрати, протеини и здравословни мазнини.

Придържайте се към рутината, доколкото можете

Всеки родител знае колко трудно е наистина всичко в ежедневието на детето да бъде структурирано в точно определена рутина, която цели да осигури най-доброто развитие за подрастващия малчуган. Има твърде много обстоятелства, които пречат на спазването на тази рутина. Въпреки това е важно да не се отказвате.

4 храни, които правят децата по-умни

В храненето всеки родител също трябва да се старае да се придържа колкото се може към определен режим, за да може детето да получи всички необходими хранителни вещества, важни за неговото израстване.

Нека детето да яде това, което и вие ядете

Ако родителят не дава пример на детето, то няма как да следва здравословен режим на хранене. Детето трябва да вижда, че родителите му се стараят да се хранят с полезни продукти. Добре е то да чува родителските разяснения защо тези храни са полезни и какво съдържат. Избягвайте да го правите като четене на лекция, защото това има обратния ефект. По-скоро обяснявайте за полезността на храната някак помежду другото, така че детето да не усеща вашите съвети като назидание какво трябва и какво не трябва да яде, а да разбере същността и важността на здравословното хранене.

11 сигурни начина злоядото дете да яде с удоволствие

Децата, които всеки ден стават свидетели на усилията на родителите да следват здравословен режим на хранене установяват положителна връзка с храната, успяват да контролират по-успешно диетата и теглото си в бъдеще и бдят над здравословните си практики по-нататък в живота.

Не ги ограничавайте напълно от сладкишите

Колкото и да се стараете, не можете да забраните тотално на детето да се докосва до сладкишите и десертите. Можете да имате известен успех в най-ранна детска възраст, но в училищния етап от развитието на детето, когато то е извън вашия надзор през голяма част от деня, то ще има възможността да се докосне до всички забранени изкушения, които иначе не му позволявате.

Кои храни водят до поведенчески промени при децата?

Всяко нещо, което е тотално забранено, е винаги по-апетитно и притегателно от всяко друго, което е позволено. Затова не бъдете крайни и не използвайте похвати, като например „ако ядеш захар, ще се разболееш“, каквито погрешно някои родители използват.

Коментирай