Майчинство

Грешки в храненето, които родителите допускат

Не включвате децата в целия процес свързан с храната

03.05.2020г. / 05 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хранителните навици на възрастните до голяма степен зависят от това какви стратегии са прилагали родителите им, докато те са били деца. Понякога лошите модели на хранене, прилагани върху нас в детска възраст, се прехвърлят след това върху децата ни, защото сме с погрешно разбиране.

Кои са най-често срещаните родителски грешки в храненето на децата? Някои от тях включват:

  • Спазване на диета пред децата;
  • Използване на сладкиши като награда за успехи и постижения;
  • Сервиране на скучни чинии, зле приготвени зеленчуци, без полезни добавки като сирене например;
  • Разрешаване на честа консумация на чипсове, бисквити, газирано и други.

Вижте още някои грешки, които да не допускате.

Десерт като награда

Това е една от най-често срещаните стратегии, която е много погрешна по ред причини. Лакомството като награда, ако детето изпълни нещо определено или ако си изяде основното ястие, първо кара малките да си създадат погрешна представа за „добрите“ и „лошите“ храни. Лакомствата сега, нездравословно хранене в следващ етап от живота им.

25 начина да бъдете мили с децата

Карате ги насила да ядат

Почти няма родител, който да не настоява детето да изяде цялата си супа, основно, десерт, закуска. Според проучвания, това може да доведе до изграждане на негативно отношение в по-късен етап към определени храни. Например, детето трябва задължително да си изяде цялата супа и това се случва на всяко хранене със супа. На по-късен етап е възможно супата да е една от най-нежеланите за него храни, които да изключи от менюто си.

Храни за добра памет

Забранявате лакомствата

Здравословното хранене е навик, който е важно да бъде изграден в децата, а родителите са най-добрият пример. Въпреки това, не бива да се стига до крайности. Някои родители напълно лишават децата си от малко парче шоколад или друго лакомство. Погрешна стратегия, защото това ще накара детето да си купи лакомство от училищния бюфет например. Така, у дома няма да му е разрешено от време на време нещо любимо, но тайно ще си го набавя извън дома, в количества, които родителят няма как да контролира.

Твърде големи порции

Детският стомах е много по-малък от този на възрастните. Големите порции, водят до преяждане, нездравословни хранителни навици и покачване на килограмите.

Свързани статии

Не включвате децата в целия процес свързан с храната

Специалисти смятат, че е важно децата да бъдат част от моментите, в които се пазарува храна, нейното приготвяне, сервиране. Това не само ги забавлява, но е стратегия да се изгради здравословен начин на хранене и да консумират храни, които иначе не биха хапнали, като зеленчуците например.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

Хранене пред телевизора/таблета, лаптопа

Грешка, която много родители допускат е докато хранят детето или то само се храни, телевизорът да работи и да го забавлява, за да може да си изяде всичко. Този навик води до консумирането на 10% повече калории, споменава „American Journal of Clinical Nutrition“. За жалост това важи и за приема на калории и за възрастните, не само за децата.

Коментирай