Здраве и красота

Храни за добра памет

Вкусни и полезни

29.04.2020г. / 09 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че орехите са едни от най-полезните ядки и храни за здравето на мозъка. Обичаме да ги хапваме така или да ги добавяме в смутита, сосове, ястия, салати и т.н. Вижте с кои други полезни храни може да комбинирате орехите, за да подобрите паметта си.

Зехтин

Изследвания на американски учени сочат, че редовната консумация на екстра върджин зехтин, има благоприятно влияние върху здравето на мозъка, защитава го от алцхаймер, поддържа паметта гъвкава и намалява риска от образуването на съдови плаки. Зехтинът е богат на полифеноли, които са важни антиоксиданти, забавящи процеса на стареене на мозъка. Също така, тези полифеноли подобряват метаболизма и чревната микрофлора.

Знаци, че трябва да тествате нивата на витамин D в тялото ви

Яйца

Яйцата ни осигуряват холин, който подпомага образуването на нови клетки и има положителен ефект върху нервните окончания. Колкото по-добре преминават нервните импулси в мозъка, толкова по-ефективно ще работи паметта ни. Редовната консумация на яйца ни осигурява и B6, B9, B12 и D.

Витамините от група В намаляват нивото на хомоцистеин. Това е вид аминокиселина, която може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци и увреждане на кръвоносните съдове. Тези витамини, заедно с витамин D, подпомагат усвояването на протеините и влияят положително на мозъчните клетки.

10 рецепти с полезен спанак

Спанак

Още една суперхрана за здравето на мозъка, подобряваща паметта. Зеленчукът съдържа редица важни хранителни елементи, сред които витамини К, А, С, лутеин и зеаксантин. Всички те подпомагат функцията на мозъка, намаляват възпалителните процеси, участват в процесите на изграждане и функциониране на клетките. Също така допринасят за очното здраве, следователно и за зрителната памет и подсилват имунитета.

Как хранителните навици увеличават риска от косопад

Сок от цвекло

Ако обичате зеленчукови пресни сокове или смутита, не пропускайте и тези с червено цвекло. То подобрява притока на кръв и кислород към мозъка. Червеното цвекло е богато на антиоксиданти, които спомагат за прочистването на организма от токсините.

Броколи

Чудесни зеленчуци за вашата диета, но и за добра памет. Броколите също като яйцата, съдържат холин и витамин К. Редовната консумация на броколи може да подобри възприемането на вербалната информация и епизодичната памет, която отразява подробно събитията, които са ни се случили.

Свързани статии

Също така, полезните зеленчуци оптимизират работата на нервната система и влияят положително върху работата на мозъка и не на последно място съдържат добри количества витамин С.

Куркума

Една суперподправка, която от векове се консумира в азиатската кухня и неслучайно. Куркумата съдържа активно съединение наречено куркумин, което подобрява кръвообращението и притока на кислород към мозъка, поддържа здрави кръвоносните съдове и има противовъзпалителен ефект. Според някои проучвания, редовната консумация на куркума, спомага за унищожаването на пептидите, провокиращи развитието на болестта на Алцхаймер.

Коментирай